EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на инфлация във Франция и Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на инфлация във Франция и Испания

mail18:07 | 02.03.2023прегледи 599 коментарикоментари 0


Инфлацията във Франция и Испания се е ускорила през февруари, което e довело до повишаване на разходите по заеми, емитирани от европейските правителства заради опасенията сред инвеститорите за това, колко скоро Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати серията от повишения на лихвените проценти, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Френските потребителски цени са се повишили със 7,2 на сто през февруари спрямо същия месец година по-рано, тласнати нагоре от инфлацията на хранителните стоки и услугите. Така френските цени отбелязват най-високия си темп на растеж, откакто страната въведе еврото през 1999 година.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията във Франция да остане непроменена в сравнение с януари – на ниво от 7 на сто.

Потребителските цени в Испания през февруари са нараснали с 6,1 на сто, докато през януари, когато правителството намали данъците върху храните, наддадоха с 5,9 на сто. Експертите прогнозираха испанската инфлация през февруари да спадне до 5,5 на сто.

Цифрите показват, че инфлацията в еврозоната може да се окаже по-устойчива от очакваното.

Спадовете в цените на енергията на едро след меките зимни температури и в резултат - намаленото потребление на гориво, помогнаха за намаляване на инфлацията в еврозоната спрямо достигнатия през октомври максимум от 10,6 на сто. Въпреки това не е ясно колко бързо растежът на цените ще се забави до целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150