EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ръст на заводските поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на заводските поръчки

mail18:01 | 06.08.2020прегледи 450 коментарикоментари 0


Заводите в страните от еврозоната отбелязаха по-силно завръщане към растеж от първоначално предвиденото през юли. С това се слага началото на първото разширяване на производството в региона от година и половина насам, отбелязва Reuters.

В последните месеци правителствата в Европа отмениха някои ограничения, които блокираха огромна част от активността на Блока. За да предложи подкрепа на разрушената икономика, Европейската централна банка засили своите стимулиращи мерки, а лидерите на Европейския съюз постигнаха съгласие за създаването на Фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро.

Въпреки това икономиката се сви с рекордните 12.1% през последното тримесечие, показаха официалните данни в петък, въпреки че юлското проучване на Reuters прогнозира ръст от 8.1% през третото тримесечие.

Изглежда фабриките играят своята роля за възстановяването. Индексът за покупки на  мениджърите на IHS Markit (PMI) нарасна до 51.8 пункта през юли от 47.4 през юни, което е първият път на преминаване над 50-те пункта, разделящи растежа от свиването, от януари 2019 г.

Индексът за измерване на производството, който е съставен на PMI, скочи до 55.3 пункта от 48.9, което е най-високото ниво от април 2018 г.

„Фабриките в еврозоната отчитат много положителен старт на третото тримесечие, като производството се развива с най-бързи темпове от повече от две години, подхранвано от окуражаващо увеличение на търсенето“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Заетостта

Основното притеснение на политиците въпреки положителните показатели е, че фабриките продължават да намаляват броя на персонала, и то с най-резкия темп за 23-годишната история на проучването на IHS Markit. През юли индексът за заетостта се възстанови слабо до 42.9 пункта от 41.3 през юни.

„Броят на работните места остава основен проблем, особено, когато пазарът на труда вероятно ще бъде ключов за възстановяване на икономиката“, допълни Уилямсън.

Продукцията е нараснала повече от очакваното и в Германия – най-голямата европейска икономика, но докладът показва „дълбоки съкращения“ на персонала.


Тагове: заводи, растеж
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg