EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на бюджетния дефицит в Италия и Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на бюджетния дефицит в Италия и Франция

mail11:01 | 07.04.2021прегледи 1296 коментарикоментари 0


Френският министър на икономиката Брюно льо Мер прогнозира бюджетният дефицит за 2021 година да бъде 9% от БВП вместо очакваните 8,5%.

Националният статистически институт stat на Италия съобщи, че бюджетният дефицит на страната е нараснал до 9,5% от БВП през 2020 година под влиянието на пандемията от коронавируса, която засегна икономическата дейност и държавните финанси. През 2019 г. дефицитът е бил 1,6% от БВП. 

Държавният дълг на Франция ще достигне 118% от БВП, но няма да е толкова висок, каквито бяха предварителните прогнози, каза в интервю за "Фигаро диманш" Льо Мер и отбеляза, че здравната криза, която продължава повече от година, не спира да нанася поражения на държавните финанси. Френското правителство залагаше в края на миналата година на скок до 122,4% на държавния дълг в бюджета 2021 г.

Наред с това държавните помощи за компаниите (частична безработица, солидарни фондове, освобождаване от социални плащания), за да се справят с новите ограничения, отново значително ще нараснат. Министерство на икономиката на Франция е пресметнало, че разходите през следващите четири седмици ще бъдат 11 млрд. евро.

Растежът на дефицита в Италия се дължи на по-малкото данъчни постъпления и на увеличаването на държавните разходи заради предприетите мерки за подкрепа на компаниите и гражданите в опит да се противодейства на влиянието на здравната криза върху икономиката.

Само през четвъртото тримесечие бюджетният дефицит е нараснал до 5,2% от БВП спрямо 1,9% през същия период на предходната година.

Държавните разходи на Италия през четвъртото тримесечие са се увеличили с 9,8 процента на годишна основа, а постъпленията са намалели с 2,9%, уточни Istat.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg