EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ръст на британската потребителска инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на британската потребителска инфлация

mail14:05 | 17.07.2020прегледи 454 коментарикоментари 0


Потребителската инфлация във Великобритания се повиши изненадващо през юни за пръв път от началото на годината, но въпреки това продължава да се задържа до близо 4-годишно дъно, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени CPI нарасна през юни до 0,6% спрямо година по-рано от 0,5% през май и очаквания на финансовите пазари за забавяне до 0,4 на сто.

В рамките на миналия месец индексът се повиши с 0,1% след стагнация през май и прогноза за понижение с 0,2 на сто.

Изключвайки енергийните и цените на храни, напитки и тютюневи изделия, основната потребителска инфлация се повиши на годишна база до 1,4%, докато осредните очаквания бяха за стабилизация в майското ниво от 1,2 на сто.

Британската статистика отбеляза, че в подкрепа на инфлацията през юни беше нарастването на цените на игрите (включително видеоигрите и компютърните игрови конзоли) по време на наложените заради коронавируса карантинни мерки, докато цените на храните и на автомобилните горива оказаха низходящ натиск върху индекса на потребителските цени. Цените в областта на развлекателния бизнес и на културата също допринесоха най-много за нарастването на инфлацията.

Въпреки повишаването на инфлацията през юни тя остава далеч под целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което предполага, че АЦБ не е подложена на натиск да преосмисли настоящата си мащабна парична и лихвена политика в подкрепа на силно засегната от Covid-19 британска икономика.

В същото време ONS представи и данни, показващи че производствените цени на изхода на предприятията се повишиха през юни на месечна база с 0,3%, но спрямо година по-рано се понижиха с 0,8% след спад с 1,2% през май.

Цените на входа на предприятията нараснаха в рамите на месец юни с 2,4%, докато спрямо година по-рано се понижиха с 6,4 на сто./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099