EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст в строителството през 2022

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст в строителството през 2022

mail17:05 | 09.11.2021прегледи 598 коментарикоментари 0


Главният анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България Петър Мастиков прогнозира, че следващата година ръстовете в строителния бранш в страната ще продължат и той ще се развива в положително. Той представи данни за бранша за периода януари-октомври тази година в сравнение със същия период на предходната година в рамките на втория ден на конференцията за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции "Форум Реал".

Наблюдението върху започнатото строителство в страната за последните 18 години, откакто Регистърът води статистика за проектите в България, показва, че най-активно те се реализират в сегмента "жилища", което води до компенсация на спада при други проекти, в това число хотели, офиси, коментира експертът. При специализираните публични сгради има леко намаление, но те имаха сериозен ръст миналата година, заради стартирането на доста здравни обекти, каза Мастиков. Той посочи, че ръстът на цените на строителните материали е забавил реализацията на някои публични проекти в последните месеци.
Икономиката се възстановява и през последните месеци продажбите на жилищата надхвърлиха нивата преди пандемия и се очаква тази година в България те да надхвърлят 2019 г. като общо стартирало строителство, смята Мастиков.

Изграждането на промишлените и складовите площи остава един от най-силните сегменти. Следващата година ще продължат ръстовете в търговските площи. Сред ограниченията за строителния бранш Мастиков посочи спадовете в офисните и хотелските площи, повишението на цените на суровините, липсата на качествена работна ръка, като тези проблеми средносрочно се очаква да бъдат решени.

В дългосрочен аспект по-сериозно отражение ще даде демографската криза, която се е ускорила заради пандемията, но тя ще има ефект върху всички икономически сектори в страната, смята експертът.
Преди година и половина, когато стартира пандемията, тя оказа негативно влияние върху строителния пазар, но според експерта не са се сбъднали "черните" прогнози, направени тогава и в момента пазарите на жилища в големите градове бележат бум, като общото започнато строителство за последните десет месеца е с ръст от 22 процента с 5,753 млн. квадратни метра разгъната застроена площ /РЗП/ от всички типове високо строителство. Той напомни, че в този сектор не попада само жилищното строителство и допълни, че изграждането на хотели и офис сгради продължава да бележи спадове с разнопосочни перспективи за възстановяване.
Тези 5,7 млн. квадратни метра РЗП, стартирали тази година, са с над един милион повече от същия период на миналата година. Жилищните сгради са с най-висок ръст - 48,86 на сто увеличение, а общата им площ е 4,8 млн. квадратни метра /РЗП/. Най-голям обем от проектите се реализира в София - 1,8 млн. квадратни метра, или 37 на сто ръст. В Пловдив отчетеният ръст е 188 процента, във Варна и Бургас има лек спад спрямо миналата година, но продължава реализирането на големи обеми жилищно строителство.
Експертът обясни, че тези тенденции в жилищното строителство основно се дължат на липсата на атрактивни възможности за инвестиции в други инструменти, инфлацията и увеличените доходи.

Вторият сегмент, на който се дължи цялостното развитие на сградната индустрия в страната, са промишлените и складови проекти, които се реализират за последните десет месеца и са на площ 1,047 млн. квадратни метра, с 22,4 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Пловдив е с най-голям обем стартирани проекти в този сегмент - над 200 000 квадратни метра, и близо 75 на сто ръст.

За разлика от София област, намаление се отчита в София град - с 23 процента, като има 98 000 квадратни метра стартирани промишлени и складови обекти. Леко намаление има и във Варна и Бургас. Според експерта основният фактор за ръстовете в този сегмент е увеличеният инвестиционен интерес към изграждането на логистични бази, както и на нови производствени проекти.

Пандемията оказа изключително негативен ефект при търсенето и ползването на офис площи, коментира Мастиков. 51 на сто е намалението при офисите като стартирана площ и по-малко от 90 000 квадратни метра са започнати в страната. Съпоставено с 2019 г., общият спад достига до 78 процента. В София е отчетено намаление от 40 на сто до 84 000 квадратни метра, в Пловдив - близо 5000 квадратни метра, в Бургас има спад от 95 процента спад на този тип проекти.
Пандемията нанесе сериозен удар и върху туристическия бранш и се отрази на строителството и модернизацията на хотели.

От януари до октомври се отчита намаление на започнатите хотелски площи с 38 процента, каза експертът. Пазарджик е с по-голям обем площи в хотелския сегмент, увеличени площи се отчитат и във Велинград и Панагюрище, където има няколко започнати проекта, с които близо седем пъти се увеличават площите в този сегмент спрямо предходния период. Във Варна и Бургас са по-ниски от обикновено обемите на започнатите строежи в този сегмент. Намаление се отчита и при ваканционните имоти - със 71 на сто, до 120 000 квадратни метра, но спрямо 2019 г. при този тип имоти сега има ръст от 7,31 на сто.
При търговските площи има растеж от 8 процента и започнатите площи са 185 000 квадратни метра. Ръстове се отчитат в София, София - област, Пловдив.
При спортните строежи също се наблюдава ръст, но в по-малки обеми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159