EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст в сектора на услугите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст в сектора на услугите

mail13:10 | 26.11.2018прегледи 646 коментарикоментари 0


През третото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.0% спрямо второто тримесечие на 2018 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).  

Ръст се наблюдава при дейностите „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ и „Воден транспорт“ съответно с 5.4 и с 2.3%. Най-голямо намаление е регистрирано при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 5.0%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 4.2% спрямо второто тримесечие на 2018 година. Увеличение е отчетено при повечето дейности, като то е най-голямо при „Издателска дейност“ - със 7.8%. Спад е регистриран при „Радио- и телевизионна дейност“ (3.0%) и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (2.1%).

При Други бизнес услуги се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности, като то е най-голямо при „Дейности по почистване“ - с 10.2%. Най-съществено намаление е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 6.4%.

През третото тримесечие на 2018 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 8.8% в сравнение със същото тримесечие на 2017 година. Най-значително е увеличението при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ (14.5%). Спад е отчетен само при „Воден транспорт“ - с 9.0%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 15.8% по-висок в сравнение с третото тримесечие на 2017 година. Нарастване на индекса на оборота има при повечето дейности, като най-голям е ръстът при „Дейности в областта на информационните технологии“ - с 27.0%. Намаление се наблюдава единствено при „Издателска дейност“ (1.1%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо третото тримесечие на 2017 г. е регистрирано при повечето дейности. Най-съществен е ръстът на „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 27.3%. Най-голямо намаление е отчетено при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 19.8%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg