EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст в програмите за бизнес стаж ове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст в програмите за бизнес стаж ове

mail09:30 | 17.10.2011прегледи 774 коментарикоментари 0


Пазарът на стажантски програми в България бележи ръст. Това съобщиха водещи специалисти в областта на кариерното развитие, които участваха във форума на b2b Media и Brain Workshop „Планирай кариерата си в България”. По данни на Мила Асенова, която е директор на Центъра за кариерно развитие във Висшето училище по застраховане и финанси, компаниите у нас все повече се ориентират към разработването на студентски стажове с реална възможност за кариерно развитие. Причина за нарастването в броя на стажовете, е пробелмът с дефицита на кадри, който според последните проучвания, тревожи над 60% от работодателите у нас. Междувременно заради необходимостта от висок рейтинг в конкуренцията с чуждите университети, българските висши училища масово откриват програми за практическо партньорство с бизнеса. Такъв е примерът и с Висшето застрахователно училище, което в следствие именно на схемата от координирани стажове, отчита реализация по завършената специалност на 90% от своите възпитаници.

Все още водещи в организацята на студентски стажове са големите чужди компании с клонове у нас. Позитивна тенденция обаче е, че много от студентите, преминали през вътрешно тренировъчните програми, започват работа в съответаната корпорация. Според ръководителя на проекта „Стажанска академия Овергаз” Стоян Турлаков, успешният старт в кариерата до голяма степен зависи от способността за планиране и инициативността на самите студенти. Енергийната компания провежда стажантски програми от 5 години. Свободните позиции са 400, като около 40% от стажуващите на по-късен етап получават работа в корпорацията.

Освен в корпоративните стажантски програми, българските студенти могат да се възползват и от новите програми на Агенцията по заетостта. Една от мерките е националният пан „Старт в кариерата”. Проектът включва 9-месечна заетост на трудов договор в администрацията с приспаднати осигуровки и месечна заплата от 400 лв. До 20 хиляди лева пък имат право да получат одобрените кандидати по схемата „В подкрепа на предприемчивите българи”. Ресорната агенция работи и по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Там възможностите са насочени към самите компании под формата на стимули за развитието на кадри. До момента мярката е осигурила заетостта на 1000 младежи в общо 600 различни български фирми. Планираният капацитет на програмата е включването на 9000 души. От Агенцията по заетостта също отчитат тенденция за засилено партньорство между бизнеса и университетите. Пазарът на стажантски програми обаче тепърва предстои да се разработва, допълват специалистите и посочват, че отбелязаният ръст е добър сигнал, но реалният напредък тепърва предстои.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg