EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст в кражбите на скрап

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст в кражбите на скрап

mail09:30 | 20.04.2012прегледи 461 коментарикоментари 0


През последните месеци се увеличават кражбите на черни и цветни метали, което се дължи на масовото закриване на площадки, след приемането на поправките в Закона за управление на отпадъците, твърдят от Българската асоциация по рециклиране (БАР) и Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ), позовавайки се на данни на МВР. На територията на страната функционират 2 300 площадки. Поради невъзможност да отговорят на законовите изисквания, около 1 100 площадки са подали заявление към МИЕТ за прекратяване на дейността си. След въвеждането на банкови гаранции ще затворят врати още около 400 площадки, поради невъзможност да платят законово определените суми.
Затварянето на общо 1 500 площадки не само ще доведе до закриване на близо 14 000 работни места, но и ще активизира дейността на незаконни пунктове за изкупуване на скрап.
Според нас, за да може да се гарантира събирането, както на отпадъци от черни и цветни метали, така и на стари автомобили, хладилници, батерии, акумулатори, гуми и др., санитарният минимум е 1200 площадки, казват от бранша.
От Българската асоциация по рециклиране и Асоциацията на рециклиращата индустрия предложиха да обединят усилията си с компетентните органи за справяне с този сериозен проблем. Развитието и стабилността на рециклиращата индустрия е важна както за хората, които са ангажирани в сектора, така и за икономическото състояние на страната. Малко известно е, че инвестициите в сектора за последните 20 години са 1,136 млрд.лева. Стокооборотът е 2,2 млрд.лв., което съставлява 2.95 % от БВП.
Обединени срещу незаконните площадки за изкупуване на скрап от БАР и АРИ призоваха институциите, обществото и всички заети в индустрията да работят заедно за един закон, който дългосрочно ще стимулира развитието на сектора.
Българска асоциация по рециклиране обяви подкрепата си за инициативата „Да изчистим България за един ден“ , в която ще се включат около 20 000 души и 40 камиона за транспортиране на събраните отпадъци в градовете: София (р-н Подуяне, Враждебна, Хаджи Димитър, Илиянци, Кремиковци, Връбница, Овча Купел), Казанлък, Ихтиман, Шумен, Смядово, Нови Пазар, Свищов, Белене, Ловеч, Тетевен, Луковит, Троян, Пловдив, Варна.


 


Тагове: скрап, кражби
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159