EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

РЦБ намали ограниченията за чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РЦБ намали ограниченията за чужбина

mail13:35 | 06.04.2022прегледи 816 коментарикоментари 0


Руската централна банка съобщи, че смекчава ограничения за трансфери на парични средства в чужбина за физически лица за период от шест месеца, предаде Ройтерс.

В рамките на календарен месец физическите лица имат право да трансферират от Русия не повече от 10 000 долара или еквивалента им в друга валута от сметката си в руска банка до сметката си или до друг човек в чужбина, се посочва в комюнике на финансовата институция.  

Банката добави, че трансферите в чужбина от банкови сметки на нерезиденти, физически лица или юридически лица от страни, които са наложили санкции, са спрени за идните шест месеца. 

Мярката ще смекчи натиска върху руснаците, които редовно изпращат финансови средства до роднини в чужбина или напусналите страната без достъп до парите си в Русия. 

Банката уточни, че мерките, които увеличават размера на предишно ограничение за трансфер на пари, няма да се прилагат за резиденти и нерезиденти от страни, които са наложили санкции на Русия заради Украйна. 

По-рано този месец Руската централна банка съобщи, че временно спира трансфери от чуждестранни юридически лица и физически лица от някои страни до сметки в чужбина. Тя ограничи също трансферите до еквивалента на не повече от 5000 долара месечно. 

Регулаторът съобщи миналата седмица, че въведените ограничения през изминалия месец върху капиталовите потоци са били ответна мярка на замразяването на част от резервите му от западните санкции.

Наложените на Русия санкции от Запада за това, което Москва нарича "специална операция" в Украйна, са ограничили способността на централната банка да поддържа курса на рублата с долари и евро в чуждестранна валута и златни резерви.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg