EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

РЦБ: България има нужда от външно рефинансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РЦБ: България има нужда от външно рефинансиране

mail18:34 | 24.06.2009прегледи 651 коментарикоментари 0


Годишното Изследване на банковия сектор в Централна и Източна Европа, подготвено от Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) и Райфайзен Центробанк АГ показва, че консенсусът сред специалистите по отношение на икономическото развитие на страната е по-малко негативен, в сравнение с много други страни от региона.
Главната причина за това са големите валутни резерви, гарантиращи стабилността на валутния борд, който фиксира курса на лева към еврото, смятат от финансовата група, която присъства в България чрез Райфазенбанк България. Икономиката преминава бързо към среда на рязко намаляло и скъпо външно финансиране, като дефицитът по текущата сметка се понижи наполовина през първите месеци на 2009., а реалният БВП вероятно ще отбележи спад за 2009.
Според изследването България е една от малкото страни в ЦИЕ с висока необходимост от външно рефинансиране, която все още не се е обърнала към МВФ за подкрепа.
Структурата на българския банков сектор остава стабилна след края на банковата приватизация, като в него доминират четири сравнително големи банки, които притежават малко под 50% от общите банкови активи.
Важното е че, европейските банки остават силно ангажирани в предоставянето на необходимото рефинансиране на дъщерните си банки в България, посочва докладът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg