EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

РФ предлага 0.11 лв. партийна субсидия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РФ предлага 0.11 лв. партийна субсидия

mail14:10 | 28.12.2016прегледи 1144 коментарикоментари 0


 Реформаторският блок внесе в Народното събрание проект за промени в Закона за политическите партии, с които се въвежда регресивна скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лв. до 0,11 лв. за действителен глас и строги правила за харчене на субсидиите. Това съобщават от пресофиса на ДБГ. Така според вносителите годишно ще бъдат спестявани над 6,5 милиона лв.        
    От Блока предлагат Министерството на финансите да задържа 20 на сто от субсидиите и да ги дава само за избори, а партиите да не могат за придобиват недвижимо имущество с парите, отпускани им от държавата. Като мярка за по-добър контрол законопроектът предвижда политическите сили освен годишните финансови отчети да представят пред Сметната палата подробна разбивка на разходите си за заплати, материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, за направени дарения.
    Предлаганата регресивна скала предвижда на всеки 100 хиляди реално получени гласа "стъпка" субсидията да се намалява с 10 процента - съответно от 10, 9, 8 и т.н. лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване, обясняват в прессъобщението.
    Законопроектът трябва да влезе в сила от 1 януари догодина, според авторите му.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg