EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руснаците трупат дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руснаците трупат дългове

mail15:00 | 22.08.2013прегледи 734 коментарикоментари 0


"Експресен кредит за един час" - гласят обявите, разлепени навсякъде из улиците на Москва. Също обаче може да се прочете и в офертите на големите банки. Така руснаците трупат дългове при често пъти екстравагантни лихви, информира Франс прес. Властите се безпокоят все повече от задлъжняването на домакинствата, което има опасност да стане неконтролируемо, след като до неотдавна подкрепяше бързия растеж на страната през последните години.
"Наближаваме края на период на прекомерен растеж на потребителските кредити и равнището на задлъжнялост на домакинствата е опасно високо", предупреди миналата седмица министърът на икономиката Алексей Улюкяев.
За две години общата стойност на отпуснатите кредити на частни лица в Русия се е удвоила и вече надхвърля 8,300 трилиона рубли (190 милиарда евро), по данни на централната банка.
В същото време доходите са нараснали само с 22 процента, отбелязва в свое проучване Связной банк. Банката е изчислила, че всеки пети, поискал кредит, вече е взел най-малко пет заема и че средната задлъжнялост на клиентите й се е увеличила над три пъти за две години, достигайки 440 000 рубли (около 10 000 евро).
При някои банки до 20 процента от клиентите закъсняват с вноските си. Неотдавна управителят на най-голямата руска банка, Сбербанк, изтъкна, че спешно трябва да се започне борба с "непрозрачните договори" и "така наречените банки, които предлагат кредити с лихви до 90 процента".
Герман Греф отбеляза, че кредитното подразделение Сетелем Банк, в което BNP Paribas държи 30 процента, от есента ще предлага на руснаците кредити при максимална лихва от 17,5 на сто, за да погасят най-скъпите си заеми. Целта е да се облекчи дълговото бреме на домакинствата без да се подтиска вътрешното потребление, което в момента крепи растежа на руската икономика.
Новата председателка на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина призна в края на юни, че не бива да продължава натрупването на рискове и обеща мерки "за избягване на
прегряването в сектора".
Опасността бе спомената и от руския президент Владимир Путин, който я определи като сценарий от типа "subprime" (високорискови ипотечни кредити - бел. р.) в Съединените щати, когато балонът на недвижимите имоти и кредитите, раздавани без оглед на възможностите за погасяване от домакинствата, разклатиха целия американски финансов сектор, а и много други сектори.
Според Иван Чакаров, икономист в руската финансова група Ренесанс капитал, има опасност нивото на задлъжняване на домакинствата да достигне прага на насищане до една или две години. Експертът предупреди, че най-голямо безпокойство буди онази част от населението извън големите градове, която взима все повече и повече заеми.
Далеч от Москва заплатите остават ниски и хората по-лесно се поддават на изкушението на неправомерните клаузи, предлагани от съмнителни дружества извън всякакъв контрол. Местните медии най-редовно отразяват заплахите на "събирачите" на дългове, наети от кредиторите, за да сплашат закъснелите с изплащането. Миналата година в цялата страна нашумя случаят с жител на Нижни Тагил, закъснял с вноските по дълга си, който бил посъветван за убие жена си и децата си и след това да се самоубие, в противен случай животът му щял да се превърне в ад. След скандала банката Руский стандарт уволни служителката си.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg