EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руснаците искат пул от инвеститори за АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руснаците искат пул от инвеститори за АЕЦ Белене

mail14:45 | 17.09.2010прегледи 2509 коментарикоментари 0


София усилено търси европейски инвеститори за строежа на атомната електроцентрала в Белене, в Северна България, като реализацията на проекта е поверена на руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ), спечелила търга за обществена поръчка през 2006, пише френският вестник "Фигаро".
АСЕ прави все по-големи усилия, за да поднови строителството на централата. Смяната на правителството в София миналата година и оттеглянето на двама западни партньори забавиха придвижването на проекта въпреки големия недостиг на електроенергия в Балканския регион. Затънало в бюджетен дефицит, българското правтелство вече е готово да намали до 30% и дори до 20% дела си в проекта, който досега е 51%. То търси инвеститор, за предпочитане европейски. Предвижда се централата да има два реактора от 1000 мегавата всеки, като в началото на проекта включването й към мрежата се предвиждаше за 2014-2015, но според източник от АСЕ изоставането е такова, че пускането й в експлоатация не може да бъде преди 2016 поради липсата на яснота от българската страна за финансовото осигуряване на проекта.
АСЕ, която е специализирана в строителството и комерсиализацията на АЕЦ по целия свят смята, че стойността на централата е 4 милиарда евро, като в договора е предвидена индексация в зависимост от инфлацията. Централата ще бъде екипирана с реактори VVER 1000/V-466 (с лека вода). Това са усъвършенствани реактори от трето поколение без аналог досега по света, ако не се смятат реакторите на централата във Фламанвил, които още не са пуснати в експлоатация.
Проектът Белене вече е получил сертификат от EUR, организация, обединяваща основните оператори на европейския пазар на електроенергия. Това валидиране е доказателство за доверие към руската ядрена индустрия и дава голям конкурентен аванс на бъдещите пазари. АСЕ, която вече е подготвила терена и поставила основите, заявява, че е готова да стартира строителството незабавно и очаква с нетърпение зелена улица от българските власти.
Ръководителят на руската ядрена агенция Росатом Сергей Кириенко твърдо вярва в икономическия потенциал на проекта. "Тази централа има отлични шансове да изнася електроенергия извън границите на България. В същото време, произведената в Белене електроенергия едва ще достига да покрие вътрешното търсене, макар проектът да е предвиден да има регионални измерения." Освен това "прогнозите са за дефицит на Балканите най-малко между 1500 и 2000 мегавата, и то като се има предвид включването на АЕЦ Белене. Ако това не стане, дефицитът ще скочи с още 2000 мегавата." Централата ще пасне идеално с растежа на балканските икономики, и то за дълго, защото реакторите имат живот 60 години.
Голямото увеличение в търсенето на електроенергия се изрази това лято в два големи срива в електроснабдяването, предизвикани от претоварването на мрежата. Този проблем ще става все по-сериозен, а ЕС наложи на България да затвори своите силно замърсяващи топлоелектроцентрали на въглища от 2012. Друг аргумент на АСЕ към финансистите е бързината на възвръщаемост на инвестициите, които са минимални благодарение на ниската пазарна цена на строителството и експлоатацията. Това при условие, че строителството не се отлага. Всъщност АСЕ предложи финансиране до 80%, но сегашното българско правителство е резервирано и предпочита да привлече европейски инвеститори, за да запази някакъв баланс, както икономически, така и политически.
София отлично си дава сметка, че не може да мине без руските енергийни проекти. Освен в Белене Москва е ангажирана в проекта за петролопровод Бургас-Александруполис и за газопровода Южен поток. Реализацията на проекти с Русия се превърна в любима тема за коментари в българския печат. Още през 2006 АСЕ спечели търг за строителството на Белене и подписа договор с НЕК за изпълнение на първия етап от проекта. След оттеглянето на стратегическия инвеститор RWE и, за да съживи проекта, новото българско правителство обяви тази година конкурс за намиране на нов финансов консултант за проекта с оглед да организира нов търг за възлагане на обществена поръчка за инвеститор. Тези две процедури ще отнемат допълнително 2-3 месеца. Руската страна смята, че трябва да се намери решение възможно най-скоро. "Изчакването ще доведе до допълнителни разходи поради постоянната инфлация при този тип проекти. От друга страна, България и регионалният пазар на електроенергия страдат от крещящ дефицит на енергия. Колкото повече се бави създаването на пул от инвеститори, толкова по-зле за проекта", заяви източник от компанията. Как да се ускорят нещата? "Достатъчно е още утре да се създаде съвместно предприятие от НЕС, АСЕ и пул от европейски инвеститори", посочи източник от руската група. Остава да се надяваме, че посланието ще бъде разбрано добре.

Регионалният потенциал
България е традиционен износител на електроенергия в Балканския регион благодарение на многото си топлоцентрали. Географското разположение на АЕЦ Козлодуй и на бъдещата централа Белене предразполага тези капацитети за износ на електричество.

Срокове: Политическият фактор
След смяната на правителството миналата година новият кабинет е не така добре разположен към Москва, колкото предишния. Липсата на ясен и окончателен отговор на въпроса "Строим или не?" доведе до оттеглянето на чуждестранен инвеститор. Големият германски производител на електроенергия RWE, който през 2008 г. купи 49% от проекта, се отказа в края на 2009 г. поради финансовите трудности около проекта, дължащи се отчасти на световната криза. Френската Банка BNP-Париба, която също е свързана с проекта, готвеше заем от 250 милиона евро и изчисляваше финансовите рискове. И то въпреки, че 71,8% от българите подкрепят строителството на централата, както констатира с анкета институтът Сова-Харис. Така АСЕ и НЕК отново остават сами да търсят по-силен европейски финансов партньор.

Европейските интереси
Строителството на АЕЦ Белене не само отговаря на интересите на Русия, но предлага сделка и на европейските лидери в атомната енергетика. На първо място стоят интересите на Франция, защото АСЕ е възложила на Арева над 20% от работата по централата и изпъква като главен чуждестранен подизпълнител на руската група. Арева трябва да достави отоплителните системи, вентилационната и климатичната техника по сигурността: командния контрол на сигурността, оперативния команден контрол и електрическите системи. Сименс трябва да достави основни съоръжения, които представляват 10% от строителството. АСЕ води преговори с други големи компании от отрасъла като Алстом (която отговаря за дизел-генератора), NUKEM (преработка на течните ядрени отпадъци), GNS (контейнери за транспортиране на гориво). Българските подизпълнители ще си поделят 30% от работата.

Сигурността: бетонен аргумент
АСЕ залага категорично на сигурността, тъй като има богат опит в тази материя. Корпусът на реакторите е със здравина без еквивалент в света. Техническият план на АСЕ получи сертификата на EUR на 24 април 2007, а проектът Белене има одобрението на ЕС. EUR е дал сертификати също на други подизпълнители като компанията Гидропрес, Института "Курчатов", "Росенергоатом" и "Атоменергопроект" от Русия. /БГНЕС

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165