EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руският премиер Медведев пристигна в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руският премиер Медведев пристигна в България

mail06:15 | 05.03.2019прегледи 979 коментарикоментари 0


Министър-председателят Дмитрий Медведев започва тридневно пътуване в чужбина, по време на което той ще направи официални посещения в България и Люксембург. В понеделник ръководителят на руското правителство ще проведе преговори в София, съобщава агенция TACC.
Както съобщиха от пресслужбата на руския кабинет, по време на посещението си в България на 4-5 март са насрочени срещи с президента на страната Румен Радев, премиера Бойко Борисов и други официални лица. „Дневният ред на предстоящите преговори включва актуални въпроси в руско-българското търговско, икономическо, инвестиционно, научно, техническо, културно и хуманитарно сътрудничество, реализирането на съвместни проекти в енергийния сектор, промишлеността, селското стопанство, туризма и други области“, се казва в съобщението. „Подготвят се редица документи за подписване за сътрудничество в различни области“.
От своя страна пресслужбата на българското правителство заяви, че Медведев и Борисов първо ще проведат преговори очи в очи, а след това и като част от двете делегации. „Основните теми, които ще бъдат обсъждани, са свързани с двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, икономиката и туризма“, казаха от министерски съвет. Според българската страна посещението на Медведев в София ще започне с официална церемония по посрещане в храма „Св. Александър Невски“, където ще бъдат положени венци пред паметника на Незнайния воин.
Посещението ще се проведе на фона на честването в България на 141-та годишнина от освобождението на страната от османското иго (3 март) и на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави (7 юли). В поздравително послание до Борисов на 3 март Медведев отбеляза, че подвигът на руските войници и българските опълченци, които се биха на Шипка и край Плевен за свободата и независимостта на България, е завинаги вписан в историята на двете страни.
Медведев последно се срещна с Борисов през октомври миналата година в рамките на форума „Азия-Европа“ в Брюксел, а преди това през май в Москва. Също през май миналата година Медведев се срещна с Радев, който беше на посещение в Руската федерация.
Предполага се, че една от основните теми на преговорите в София ще бъде възможността за продължаване на газопровода „Турски поток“ през България до Сърбия.
По-рано България участваше в проекта за изграждането на газопровода „Южен поток”, който беше планиран да бъде положен под Черно море от района на Анапа до Варна, а след това да достигне до Италия и Австрия, но през лятото на 2014 г., по настояване на Европейската комисия, София спря работата, след което не даде разрешение за полагане на тръби на нейна територия. През декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че „Южен поток“ ще бъде заменен от тръбопровод през Турция, известен като „Турски поток“. Първата тръба на „Турски поток“ е предназначена за снабдяване на турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром“ счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари.
София, и този път възнамерява да участва в проекта. В началото на февруари българският министър на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че България е готова да пусне в експлоатация до началото на 2020 г. своята част от газопровода до границата със Сърбия.
В Москва обаче не искат повторение на ситуацията с „Южен поток". „Решението за удължаване на „Турски поток“ през българска територия зависи от това дали София може да получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ през новия газопровод“, каза Медведев в интервю за в. „Труд“.
Професор Атанас Тасев, известен енергиен експерт, смята, че няма да има конкретни споразумения относно разширяването на „Турски поток“ през България и изграждането на газов хъб на Балканите по време на посещението на лидера на руското правителство. „Тези въпроси се решават на корпоративно ниво. Единственото нещо, което Борисов може да направи, е да запознае колегата си с високия интерес на компаниите да реализират този проект“, каза той за ТАСС.
Друга важна област на сътрудничество е ядрената енергетика. Руснаците обслужват пети и шести енергоблок на българската АЕЦ „Козлодуй“, изградени от съветски специалисти. Според Сергей Приходко през 2018 г., с помощта на „Росатом“, възможността за безопасна експлоатация на тези енергоблокове е продължена с десетки години напред.
Съвместен проект може да бъде изграждането на АЕЦ „Белене“. През 2006 г. „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) вече е спечелила международен търг за изграждане на два блока на тази централа. Оборудването е доставено на площадката на „Белене“, но през 2009 г. проектът е спрян, а през март 2012 г. София се отказа от строителството на централата.
През май 2018 г. Борисов обяви, че страната възнамерява да възобнови строителството на „Белене“. Българската страна подчерта, че изборът на стратегически инвеститор трябва да премине през конкурсна процедура. Основните изисквания, при които може да се продължи изпълнението на проекта: осигуряване на строителство при пазарни условия, без държавни гаранции и без гаранции за придобиване на електроенергията, генерирана от АЕЦ. В същото време разходите за изграждане на станцията не трябва да надвишават 10 милиарда евро, а срокът за въвеждане в експлоатация не трябва да надвишава 10 години.
Според Приходко през 2018 г. стокообменът между Русия и България е нараснал с 0,6% и възлиза на 3,47 млрд. долара, което не отговаря напълно на потенциала на двустранните отношения, тъй като например през 2012 г. е отбелязан максималният показател във взаимната търговия - над 5 млрд. долара. Санкционната политика на Европейския съюз и ответната реакция на Руската федерация остават възпиращият фактор за развитието на търговските и икономическите отношения, подчерта представителят на кабинета. Що се отнася до инвестициите, обемът на преките руски инвестиции в българската икономика е около 3.35 милиарда долара, българските инвестиции в руската икономика са много по-скромни - 95 милиона долара.
Руските граждани са на шесто място в общия туристически поток към България, а през 2018 г. около 500 хиляди руснаци са посетили българските курорти (с 8.5% по-малко в сравнение с 2017 г.). Броят на туристите от България, които са посетили Русия за същия период, е 56 хил. души (15.3% повече от година по-рано).
В края на февруари тази година българското правителство одобри програма за сътрудничество с Русия в областта на културата, образованието и науката. Също така българските министри одобриха протокол за изменение и допълнение на споразумението за социална защита между страните, чиито нови разпоредби ще спомогнат за по-ефективно решаване на проблемите на пенсиите на гражданите на двете страни.
На 5 март руският премиер ще продължи официалните събития в София. По-специално, Медведев и Борисов ще открият българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

източник:агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990