EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руският посланик в Турция убит + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руският посланик в Турция убит + видео

mail11:50 | 20.12.2016прегледи 14395 коментарикоментари 0


/Обновена/ В понеделник вечер руският посланик в Анкара Андрей Карлов е починал от раните си, съобщава РИА Новости. По-рано турските медии съобщиха, че въоръжен човек е нахлул в помещение на Галерията на съвременното изкуство в Анкара, където се е провеждало откриването на фотографската изложба „Русия през очите на турците“.
Очевидци разказват пред агенцията, че срещу Андрей Карлов е извършено покушение. Нападателят е прострелял посланика в гръб, когато той е привършвал речта си. След изстрела Карлов е паднал. Минути по-късно турската охрана е ликвидирала нападателя. Най-малко още трима души са пострадали при стрелбата.

Мъжът, който простреля фатално руския посланик в Анкара Андрей Карлов, е турски полицай. „Нападателят е полицай“, разкри кметът на турската столица Мелих Гьокчек в профила си в социалната мрежа „Туитър“. Вестник Yeni Safak публикува инициали на мъжа – М.М.А. Според изданието той е работил към турските специални подразделения за справяне с масови безредици. Кметът допълва още, че той е уволнен след опита на преврат в Турция. На 22 години е, завършил е полицейско училище в Измир.  Докато е стрелял по посланика той е викал: "Аллах е велик. Да не забравяме Алепо, да не забравяме Сирия. Отмъщение".

Петима души са били задържани в Турция във връзка с убийството на руския посланик в страната Андрей Карлов, предаде ТАСС, като се позова на телевизия НТВ.
Арестувани били майката, сестрата и бащата на нападателя, както и още двама души. Роднините на убиеца ще бъдат доведени от град Сок, в западния окръг Айдън, за разпит в столицата Анкара. От тях са били иззети електронни устройства.
Убиецът вече бе идентифициран като 22-годишния полицай Мевлют Мерт Алтънташ. Той бе ликвидиран.
При стрелбата бяха ранени трима турски граждани, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.
Една жена вече е била изписана от болница. Двама мъже, получили наранявания по ръце и крака, остават за лечение.

В дипломатически план:

Руският президент Владимир Путин определи убийството на посланика на страната му в Турция Андрей Карлов като провокация с цел подкопаване на отношенията между Москва и Анкара и мирния процес в Сирия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Престъплението, което бе извършено, несъмнено е провокация, предназначена да попречи на нормализирането на руско-турските отношения и на мирния процес в Сирия, за който допринасят активно Русия, Турция и Иран", каза Путин по руската телевизия на среща с министъра на външните работи Сергей Лавров и представители на разузнаването. "Трябва да узнаем кой е насочил ръката на" убиеца, подчерта той.
Руският президент съобщи, че страната му ще изпрати следователи в Турция, за което е получил разрешение от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор. Отговорът на това убийство може да бъде само един: засилване на борбата срещу тероризма, обяви Путин.

Лавров каза, че целта на покушението е да подкопае нормализирането на руско-турските отношения, за да не може двете страни да водят ефективна борба срещу тероризма в Сирия, предаде ТАСС.
Убийството бе извършено на фона на сближаването между Русия и Турция и на евакуирането на сирийските бунтовници от северния град Алепо. За утре в Москва е насрочена среща за Сирия с участието на министрите на външните работи и на отбраната на Русия, Турция и Иран.

Русия определя убийството на посланика в Турция Андрей Карлов като терористичен акт и ще отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН. Това заяви Мария Захарова, говорителят на външнополитическото ведомство в Москва, предава TACC. Захарова увери, че убийците на руския посланик в Турция ще бъдат наказани.

Поръчителите на убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов няма да успеят да подкопаят процеса на нормализиране на двустранните отношения, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
Турският му колега Мевлют Чавушоглу каза, че целта на покушението е да провали уреждането на конфликта в Сирия. Турция и Русия обаче няма да допуснат това, подчерта Чавушоглу, който пристигна снощи в Москва.
Турският външен министър съобщи, че ще има двустранна среща с руския си колега днес. Тя ще се състои преди преговорите в руската столица за Сирия във формат Русия-Турция-Иран.
Руският премиер Дмитрий Медведев и турският му колега Бинали Йълдъръм са обсъдили убийството на Андрей Карлов в телефонен разговор, предаде още ТАСС, като се позова на пресслужбата на руското правителство.
Йълдъръм казал, че организаторите на покушението са имали за цел да подкопаят нормализирането на отношенията между Русия и Турция и да усложнят съвместните им усилия за уреждане на регионални конфликти.
Медведев заявил, че убийството е причинило "извънредна ситуация в международните отношения".

Българският външен министър в оставка Даниел Митов изпрати съболезнователно писмо до колегата си от Руската федерация Сергей Лавров. Министерството на външните работи на Република България остро осъжда покушението над посланика на Руската Федерация в Турция. Убийството на Андрей Карлов не може да има оправдание. Осъждаме всички форми на терор и очакваме разследването да разкрие извършителите и организаторите на акта. Скърбим за загиналия и поднасяме своите съболезнования на неговото семейство и близки.

Напрежението в Турция продължава и тази сутрин, след като неизвестен нападател е открил огън край американското посолство в Турция, предаде ТАСС, като се позова на представител на Държавния департамент на САЩ.
Няма пострадали. Мъжът е бил задържан от турската полиция, която разследва случая.
По-рано турският вестник "Дейли сабах" съобщи, че въоръжен човек се е опитал да проникне в американското посолство в Анкара, но е бил арестуван.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037