EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руският "план Х" срещу разкъсване на Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руският "план Х" срещу разкъсване на Сирия

mail12:41 | 29.02.2016прегледи 1263 коментарикоментари 0


(Владимир Мухин, "Независимая газета",  25 февруари)  
    Споразумението между Русия и САЩ за спиране на  бойните действия в Сирия от 27 февруари е нещо относително. Миротворческият процес има доста противници и в средите на сирийската опозиция, и на международно равнище. Договореностите между Москва и Вашингтон предвиждат авиацията на Русия и тази на коалицията начело със САЩ да продължат бойните действия срещу "Ислямска държава" (ИД), "Джебхат ан Нусра" (забранени в Русия) и други организации, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН. Но тъкмо тези групировки са заели над половината територия на страната, воюват например в гъстонаселената провинция Алепо; освен това, държат основните петролни находища, тръбопроводите и предприятията в източните и югоизточните региони.
    Ситуацията се изостря от факта, че някои влиятелни командири от големите ислямски групировки "Ахрар аш Шам" и  "Джаиш ал Ислам" (забранени в Русия) в състава на опозиционната Сирийска свободна армия вече отказаха да подкрепят примирието, ако то не обхване и "Джебхат ан Нусра". Заместник-външният министър на Русия Генадий Гатилов заяви вчера, че споразумението за спиране на огъня в Сирия няма да важи за групировки, които продължават въоръжената борба, отхвърлят примирието и влизат в списъка на ООН с терористични организации.
    Руското министерство на отбраната заяви във вторник, че в авиобазата Хмеймим е създаден Координационен център за помиряване (КЦП) на враждуващите страни в Сирийската арабска република (САР). "Основна задача на КЦП е да съдейства за преговорния процес с оглед помирение между сирийските власти и опозицията". За целта "представители на опозиционни групировки, решили да спрат бойните действия и да започнат мирни преговори, ще могат денонощно да търсят КЦП чрез единен телефонен номер", се казва в съобщение на министерството на отбраната. Сирийските власти вече заявиха, че започва мирен процес с участието на руския КЦП.
    Въпреки че Белият дом одобри предложения от Москва механизъм на миротворческия процес в САР, някои политици в САЩ не вярват акцията да успее. Американският "Уолстрийт джърнъл" писа, че Вашингтон готви план Б - за в случай, че мирните преговори в Сирия бъдат провалени. Според шефовете на Пентагона и на ЦРУ, може да ги осуети Русия.
    По данни на вестника се обсъждат няколко варианта - от подхранване на сирийските въстаници с разузнавателни данни до нови икономически санкции срещу Русия. А държавният секретар на САЩ Джон Кери говори във вторник пред външнополитическата комисия на Сената и заяви, че ако примирието в Сирия претърпи провал и в близките месеци не се появи преходно правителство, не е изключено да се мине към план Б, предвиждащ разделяне на Сирия. "Може би ще е късно вече да запазим Сирия единна, ако продължим да изчакваме", каза Кери.
    Това е първото официално изявление на американските власти за евентуално разделяне на Сирия. Москва реагира засега твърде резервирано. Военнодипломатически източници на "Независимая газета" обаче информират, че Москва има собствен "план Х", който да задейства, ако коалицията начело със САЩ използва за претекст борбата с ИД и окупира Сирия, създавайки властови структури, успоредни с тези на Дамаск.
    Ето как ще изглежда сценарият в общи черти: САЩ, намерили опора в Израел, ще подкрепят кюрдските автономни формирования в Северна Сирия, с които в момента войските на Башар Асад и авиацията на Русия обединяват усилия в борбата с муджахидините. Ще има може би опит да бъде създадено сунитско държавно образувание в района на петролните полета и в долината на Ефрат, контролирани сега от отрядите на ИД. Американците неведнъж заявяваха, че планират щурм срещу столицата на "Ислямска държава" - град Ракка, но засега, както знаем, приеха руското предложение да не започват сухопътна операция в САР. Но всичко може много бързо да се промени, ако САЩ и съюзниците им минат към своя план Б за разкъсване на Сирия.
    Проблемът може да е бил сред темите, обсъдени при неочакваната визита на руския министър на отбраната в Техеран, където Сергей Шойгу разговаря с президента на Иран Хасан Рохани и с шефа на военното ведомство Хосейн Дехган. Иранската агенция ИРНА информира, че страните са обсъдили "развитието на ситуацията в региона и пътищата за напредък на сътрудничеството във военната сфера и в областта на отбраната". Шойгу е връчил на иранския президент и специално послание от Владимир Путин, засягащо уреждането на ситуацията в Сирия. Други подробности не бяха съобщени.
    Арабски медии информират, че сирийски правителствени войски, подпомагани от шиитски опълченци и доброволци от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, продължават бавното настъпление срещу Ракка. Успоредно с миротворческия процес Русия, Иран и Сирия явно ще засилят в най-близко време бойните действия срещу ИД. В този процес може да се включат по-дейно и шиитските въоръжени формирования от Ирак. Така вече ще получат отговор  американците, планирали с военна сила да подкрепят враговете на Асад. 
    Задействала миротворческия процес, Москва навярно ще се стреми активно да ликвидира непримиримите муджахидини с оглед в никой случай да не допусне разкъсване на Сирия. Цели, които споделят Техеран и Багдад, а може би и Анкара - тя се страхува край южните й граници да не изникне мощна кюрдска държава, априори подкрепяна вече от Израел и от САЩ. /БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg