EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руският износ се ориентира към Азия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руският износ се ориентира към Азия

mail11:45 | 20.02.2024прегледи 371 коментарикоментари 0


Износът на Русия за Европа е спаднал през 2023 г. на фона на тежките санкции заради офанзивата в Украйна и е продължил преориентацията си към азиатските пазари. Това се посочва в официални данни на руските митници, цитирани от Франс прес, която се позовава на Интерфакс.

Износът на стоки от Русия към Европа през миналата година е намалял с 68% до 78,8 милиарда евро, сочат митническите данни.

Руският износ е намалял общо с 28,3 % спрямо 2022 г., според този източник, което е свидетелство за постоянните трудности, с които се сблъсква Москва в опита си да замести старите европейски партньори с нови клиенти в Азия, Африка и Южна Америка.

Засегната от тежки западни санкции от края на февруари 2022 г., руската икономика е изправена пред частично затваряне на европейския пазар, най-вече що се отнася до износа на природен газ и петрол.

Страните от ЕС са внесли руски петрол и газ на стойност €29 милиарда през 2023 г. Това са данни на статистическата служба Евростат. ЕС увеличи потреблението на газ с 12% през януари.

Така обемът на покупките намалява с 2,9 пъти спрямо 2022 г., когато цената на петрола беше средно $100 за барел. През 2021 г., преди въвеждането на антируските санкции след началото на специалната операция в Украйна, обемът на доставките е бил около €81,9 млрд., което е 2,8 пъти повече от 2023 г. Обемът на общия стокообмен между ЕС и Русия към края на миналата година възлиза на около €89 млрд.

Износът за ЕС достигна над €50 млрд., а вносът оттам – €38 млрд. След началото на СВО някои страни от ЕС взеха курс към отказ от руски енергийни ресурси. На 5 декември 2022 г. влезе в сила общностното ембарго върху морските доставки на петрол от Руската федерация.

Страните от Групата на седемте (G7), ЕС и Австралия въведоха таван на цените за морския руски петрол от 60 долара за барел за техните подчинени кораби и територии.

От 5 февруари 2023 г. подобни ограничения започнаха да важат за доставките на петролни продукти от Русия. В някои страни общностите, например в Германия, започнаха да отказват да купуват руски газ. Ситуацията с енергийната сигурност на ЕС се влошава и от саботажа на Северните потоци. Някои европейски експерти отбелязаха, че подобни политики на общността са довели до бързо повишаване на цените на енергията.

Цената, която Москва плаща за конфликта в Украйна, е значителна, въпреки задоволството на Кремъл, който гарантира, че икономиката му е устояла на ограничителните мерки и се е обърнала към други пазари.

В знак на тази действаща промяна руският износ към Азия миналата година е нараснал с 5,6 на сто (до 284 милиарда евро, докато вносът от азиатския континент се е повишил с 29,2 на сто (до 174 милиарда евро), според данните на руските митници.

Руският търговски баланс е достигнал 130 милиарда евро, което е спад с близо 60 на сто спрямо 2022 г., когато руската инвазия в Украйна доведе до скок на световните цени на енергийните източници, жизненоважен финансов източник за Москва.

Руските митници спряха да публикуват редица данни - най-вече точното разпределение по страни - след инвазията в Украйна.

В този контекст на преструктуриране на руската икономика, Китай се превърна в основен икономически партньор за Москва от две години, като общият обмен между двете страни е достигнал 220 милиарда евро през 2023 г., което е рекорд според китайските митници, обявен от тях в средата на януари. 

За първи път в историята стойността на китайските юани, съхранявани в руски банки в края на 2023 г., е надвишил този на доларите, според Руската централна банка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158