EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руският газ за Украйна - $385 за 1000 куб.м.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руският газ за Украйна - $385 за 1000 куб.м.

mail11:10 | 22.10.2014прегледи 905 коментарикоментари 0


Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви пред журналисти в Брюксел, че в газовите преговори между Украйна, Русия и ЕС днес не е постигнато окончателно споразумение, но се надява, при наличие на добра воля, това да стане идната сряда, 29 октомври, когато ще има нов кръг от преговорите, предаде Ройтерс.
В преговорите участваха енергийните министри на Русия - Александър Новак, и на Украйна - Юрий Продан. Всички страни приеха цената от 385 долара за 1000 куб. метра газ за Украйна, която ще е в сила от октомври 2014 до края на март 2015 година, каза той. Руската страна е гарантирала, че тази цена не може да бъде изменяна с решение на правителството или парламента. През този период не може да се използва принципа "вземай или плащай", който задължаваше Украйна да плаща за договорените количества газ, независимо дали го е използвала.
"Днес изработихме позиция, която ще бъде обсъдена от всички страни с техните правителства, с директорите на засегнатите компании и тук, в Комисията, в консултации със Съвета" (на правителствата на ЕС), каза еврокомисарят на пресконференция след днешните преговори.
"Въз основа на този проектодокумент на следващата среща идната сряда тук, в Брюксел, която се надяваме да бъде заключителна, ще можем да постигнем решение и да получим подписите на всички партньори", продължи той.
ТАСС цитира Йотингер, че Украйна планира да купи до края на годината 4 милиарда куб. метра газ. В следващите 5 дни ЕК ще определи какъв обем газ може да изплати Украйна. Според Йотингер европейска компания може да стане посредник при доставките на руски газ за Украйна. "Ако Нафтогаз не е в състояние да плати, някоя компания може да купи руски газ и след това да го препродаде. Средствата, постъпващи в Нафтогаз за транзит на руски газ, могат да бъдат използвани за изплащане на временните доставки на газ за Украйна", каза еврокомисарят по енергетиката.
Според руския министър Новак ЕК заедно с Украйна трябва още до края на тази седмица да определи източника, от който ще се финансира предплащането за текущите доставки на руски газ.
Той обаче отбеляза, че временното споразумение не предвижда възможността средствата, които Украйна получава от транзита на руски газ към Европа, да бъдат използвани за покриване на нейните плащания по дълга й за получения вече газ. Според него украинският дълг възлиза на 5,3 млрд. долара. 1,4 млрд. от тази сума ще бъдат платени до края на октомври, а още 3,1 млрд. - до края на годината.
Според Новак ЕС трябва да поеме задължение да гарантира, че Украйна ще плати дълга си за руския газ, а Еврокомисията да определи финансовите източници за погасяването му . "Ние смятаме, че възможни източници са гаранции от първокласни  европейски банки, мостови кредити, средства на ЕБРР или на Еврокомисията", уточни той. На пресконференцията след преговорите украинският министър Продан каза, че Украйна се е съгласила да премине към предплащане на доставките на газ по временното споразумение, но механизмът за това още не е съгласуван. 

Насрочената за днес пресконференция на президента на Газпром Алексей Милер и министъра на енергетиката на Русия Александър Новак се отлага за идната седмица, съобщи говорителят на Газпром
Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.
Куприянов поясни, че отлагането е свързано с това, че на тристранните преговори ЕС-Русия-Украйна по газа е направена пауза.
Милер и Новак ще дадат пресконференция идната седмица след поредния кръг от преговори, планиран на 29 октомври. Участниците в тези преговори продължават да се надяват, че ще ги приключат
и ще подпишат необходимите документи за възстановяването на доставките на руски газ за Украйна, допълни Куприянов. Според него все още има шанс до изтичане на мандата на сегашния еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер (в края на октомври тази година) страните да успеят да постигнат компромис и да подпишат временно споразумение.
Газпром няма да приема схемата за взаимно приспадане, която предполага предплата за транзита за сметка на плащането на доставките на руски газ за Украйна, каза Милер снощи в ефира на телевизионния канал Россия 24.
"Такива варианти не се разглеждат", подчерта шефът на Газпром след поредния кръг на газовите преговори. Йотингер посочи, че при издължаването на Украйна за руското синьо гориво могат да се използват плащанията на Газпром за транзита на европейските доставки на газ за Европа през територията на Украйна, съобщи ТАСС.
Еврокомисията не даде при приключването на срещата в Брюксел късно снощи никакви гаранции, не пое никакви ангажименти по погасяването на дълга на Нафтогаз Украйна, допълни Милер. Според Русия Европейската комисия няма желание да съдейства за намирането на източник на финансиране на Нафтогаз Украйна, каза също снощи за Россия 24 Новак, цитиран от ТАСС.
"Предложихме на европейските си колеги да анализират възможностите на Европейската банка за възстановяване и развити, на Европейската инвестиционна банка, Международния валутен фонд
и други финансови институции. Има ресурси, но засега не виждаме желание да се работи", каза Новак.

източник:БТА, Ройтерс


Тагове: газ, цена, Украйна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg