EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските проекти в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските проекти в България

mail14:47 | 09.07.2009прегледи 530 коментарикоментари 0


SS24051"Рабкор", eлектронно руско списание, в статия за българските избори припомня, че Москва "активно се опитваше да осъществи в България редица стратегически проекти", като в този си стремеж тя е разчитала на помощта на София. Става дума за газо и нефтопровода "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене".
„Съдейки по всичко тези проекти като минимум ще се окажат в увиснало положение. Тъй като техни непримирими критици има както в ГЕРБ, така и в на първо място в „Синята коалиция”. Възможно е точно такъв изход на изборите да са се опитвали да подготвят и европейските структури, тъй като още година преди това те отказаха на правителството на Станишев да отдели помощи в рамките на инфраструктурните програми на ЕС”.
В края на статията изданието отбелязва, че е напълно възможно да се "намери подход" и към лидерите на ГЕРБ. „Най-малко в средите на отделни представители на руския бизнес, тъй като Борисов като ръководител на охранителната агенция Ипон е работил с компанията "Лукойл- България".
Победата на проевропейската ГЕРБ може сериозно да наклони България към Европа и зле да се отрази на руските енергийни проекти, коментира и електронното издание "Взгляд".
„Време новостей” обаче отбелязва, че в България, която е член на ЕС и на НАТО, но същевременно е традиционен партньор на Русия, смяната на властта едва ли ще ограничи участието на страната в изгодните за нея големи руски енергийни проекти.
Президентът Първанов на пресконференция специално прикани новото правителство да покаже приемственост и по отношение на големите енергийни проекти, които бяха договорени с Русия тъкмо от него.
Според Първанов конкурентният на "Набуко" руски газопровода "Южен поток“ е от голяма важност, но има опасност, ако не се включим в графика за реализацията му, трасето да заобиколи България. "Много повече гаранции за природен газ има по отношение на "Южен поток" и много повече работа ще има да свършим за "Набуко”, отбеляза той. Държавният глава спомена, че колкото повече се бави проектът АЕЦ "Белене", толкова повече се оскъпява, но гарантирал бъдещето на икономиката и на енергетиката на България. "Нямаме право да стопираме тези проекти", заключи Първанов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg