EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските МСП затруднени в Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските МСП затруднени в Кипър

mail14:15 | 28.03.2013прегледи 391 коментарикоментари 0


Кризата в Кипър се превърна в истинска главоблъсканица за многобройните малки руски компании, които прехвърлят през тамошни банки средствата си по данъчни съображения, а сега са изправени пред финансови трудности заради парализираната банкова система в страната, предаде Франс прес. Вноски по кредити, плащане на инвестиции и дори на заплати - тези затруднения могат да имат конкретни отражения върху дейността на руските малки и средни предприятия (МСП), колкото и малък да е техният ефект за мащабите на руската икономика, отбелязват експерти. След обявяването на споразумението в Брюксел за избягване на фалита на острова, вниманието се съсредоточи главно към тежките загуби, които ще понесат големите вложители в двете основни банки в страната - сред които много голям брой руснаци. Руските авоари в кипърски банки се оценяват на 31 милиарда долара от агенция Moody's, така че тези загуби могат да достигнат няколко милиарда.

Според експерти от аналитичния център Eurasia Group обаче, трудностите на тези финансови институции бяха известни отдавна и е твърде малко вероятно руските олигарси да са оставили значителни суми "да спят" в кипърски банки. "Основният проблем на Русия може да се окаже контролът върху капиталите", изтъкват експертите. Тези ограничения, според тях, могат да поставят под въпрос връщането на 40 милиарда долара, които кипърски компании дължат на руски банки. Много руски компании се регистрират на острова, за да се възползват от два пъти по-ниските корпоративни данъци, а парите често пъти преминават оттам само виртуално, преди да се върнат в Русия, за да бъдат изхарчени.
От повече от седмица фондовете са замразени в кипърските каси. След като банките бъдат отворени отново, планът за помощ предвижда ограничаване на движението на капитали, за да се избегне мащабно изтичане на капитали от базирани в Кипър компании, което би имало катастрофални последици. Руският първи вицепремиер Игор Шувалов призна днес, че правителството е уведомено от компании от различни сфери, че изпитват нужда от средства, вложени в Кипър, за да извършват големи трансакции. "Не сме получили обаче нито една молба за помощ от правителството", уточни той.
Освен затрудненията с плащанията заради липса на достъп до средствата, руските малки и средни предприятия ще понесат и административни разходи за създаване на нови структури в други страни, които да заменят кипърските, изтъкват експерти.


 


Тагове: руски МСП, Кипър
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163