EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските милиардери инвестират в местния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските милиардери инвестират в местния пазар

mail07:35 | 12.06.2023прегледи 778 коментарикоментари 0


Въпреки санкциите, най-големите милиардери в Русия продължават да получават доходи от дивиденти на своите компании – от 2022 г. бизнесмените от петролната, никелова и минерална индустрия са получили около 10 милиарда долара.

Милиардерите обаче не могат да инвестират на чужди пазари поради ограничения, затова пренасочиха инвестициите към руския пазар, съобщава Bloomberg. Западните санкции "затвориха вратата" за руските милиардери и ги насърчиха да инвестират в местни компании, обяснява Лиана Семчук, анализатор в британската консултантска фирма Sibylline.

„Това увеличава контрола на Русия върху техните средства и подкрепя призивите на руския президент Владимир Путин да инвестира в руски бизнес“, каза тя. Сред най-големите предприемачи, които се интересуват от инвестиции в руския пазар, Bloomberg посочва основателя на ЛУКОЙЛ Вагит Алекперов.

Бизнесменът, заедно с председателя на борда на директорите на Norilsk Nickel Владимир Потанин, обявиха намерението си да изкупят най-малко 51 процента от акциите на Yandex.

Агенцията обяснява, че енергийната индустрия е получила големи неочаквани печалби от скока на цените на енергията миналата година. Сред тях Bloomberg посочва Вагит Алекперов, Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. От началото на 2023 г. общото състояние на най-богатите предприемачи в Русия се е увеличило със 17,6 милиарда долара. Лидер в рейтинга остава Владимир Потанин - за петте месеца от началото на годината той е забогател с 650 милиона долара, до 29,2 милиарда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161