EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руските медии за БГ президент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските медии за БГ президент

mail15:10 | 31.10.2011прегледи 824 коментарикоментари 0


Премиерът на България си избра президент. София може да се откаже от редица съвместни проекти с Москва, коментира руският вестник „Коммерсант”.
Прозападният кандидат Росен Плевнелиев бе избран за следващ президент на България. Експерти се опасяват, че новият държавен глава изцяло ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Запада и окончателно ще погребе мащабните проекти с Русия – строителството на АЕЦ „Белене” и „Южен поток”. Самият Плевнелиев наскоро увери, че не смята да прави това.
Въпреки личната популярност на Росен Плевнелиев, наблюдателите обясняват неговата победа с подкрепата за правителството на Бойко Борисов. Победителят на президентските избори е смятан за кандидат на премиера и доскоро беше част от неговия кабинет.
Анализатори смятат, че курсът на евроинтеграция, воден от Бойко Борисов и Росен Плевневлиев, може негативно да се отрази на редица руско-български проекти. Преди всичко на строителството на АЕЦ „Белене” и на газопровода „Южен поток”, които се ползват с подкрепата на досегашния държавен глава и съюзник на Москва Георги Първанов.
Кандидатът на управляващата в България дясноцентристка партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) Росен Плевнелиев победи на втория тур на президентските избори. Новият президент на България до 2009 година беше абсолютно неизвестен на широката публика. Той активно се занимаваше с бизнес в сферата на строителството и управлението на недвижими имоти, но не участваше в политическия живот, пише вестник „Российская газета”.
Според местни експерти новият лидер на страната напълно ще бъде лоялен на правителството на Бойко Борисов, който го издигна на поста. Така че от новия президент не се очакват някакви самостоятелни стъпки на международната сцена.
По всичко изглежда, че Плевнелиев ще следва общия курс на правителството по всички въпроси, свързани с политиката на официална София, в това число и по отношение на Русия. Самият Плевнелиев посочва, че в отношенията с Русия ще се ръководи преди всичко от прагматизма.
Новият президент на България Росен Плевнелиев, представляващ управляващата партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), в немалка степен е загадъчна фигура и предизвиква множество въпроси, коментира ИТАР-ТАСС.
Бизнесмен, станал политик само преди две години, когато е назначен за министър на регионалното развитие и благоустройството, който не веднъж е бил критикуван от своите опоненти заради недостатъчния си политически опит. В отговор на тези критики Плевнелиев заявяваше, че се гордее с това, че през последните 20 години не е бил един от тези политици, които са „били много, но на никого не са му били близки идеите за държавността”.
По време на своята предизборна кампания новият президент определи бъдещата си политика като прагматичен и динамичен модел за постигане на конкретни резултати. Той посочи, че политиката на България по отношение на Русия никога няма да има антируски характер.
„България никога няма да бъде „троянски кон” за Русия в Европа. Ние винаги ще бъдем врата към Русия за Европа и към Европа за Русия” , подчерта Плевнелиев.
По отношение на енергийните проекти той беше по-предпазлив и посочи, че всеки един от тях ще се разглежда отделно.
Българският милионер Росен Плевнелиев си гарантира президентския пост в страната, предаде РБК .
На втория тур кандидатът на управляващата партия Граждани за европейско развитие на България спечели близо 55% от гласовете. Дясноцентристите победиха социалистите, чийто кандидат вече призна своето поражение.
Росен Плевнелиев официално ще встъпи в длъжност през януари 2012 година. Той вече обеща, че външната му политика няма да е антируска, а отношенията с Москва ще бъдат прагматични.
Засега бъдещият държавен глава не се е изказвал по повод на съвместните проекти с Русия – „Южен поток” и АЕЦ „Белене”.
В неделя в България се проведе втори тур на президентските избори. По предварителни данни печели кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев. Той изпреварва с близо 10% от гласовете кандидата на БСП Ивайло Калфин, който призна своето поражение преди оповестяването на официалните резултати. Действащият държавен глава Георги Първанов ще се оттегли от поста след два мандата. Сега под контрола на управляващата партия в България ще бъдат всички ключови постове, отбелязва телевизия НТВ.
По време на предизборната кампания Росен Плевнелиев заяви, че ще подкрепи плановете на правителството за намаляване на бюджетния дефицит и за присъединяването на страната към Шенген.

Източник: focus-news.net
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg