EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Руските железници пускат автономни влакове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските железници пускат автономни влакове

mail11:40 | 12.03.2021прегледи 779 коментарикоментари 0


Российские железные дороги (РЖД) ще пусне в движение по редовно разписание първите автономни пътнически влакове (GoA3) през септември тази година.

В региона на Москва държавната компания РЖД в момента тества два различни вида автономни пътнически влака, а третият е в процес на проектиране. Първите две са със степен на автоматизация – GoA3. Те се движат напълно автономно, но в локомотива ще има машинист, който да се намеси при спешни случаи. Третият тестов влак ще бъде версия GoA4. Той ще изпълнява всички функции сам, включително ще отваря и затваря.

„Очакваме, че сертифицирането на нашия пътнически влак GoA3 ще бъде готово в края на тази година, като след това ще използваме да се движи по редовното разписание, казва Павел Попов, отговорник за този проект в РЖД. – Първата година искаме да имаме машинист във всеки влак. По този начин можем да тестваме системата при всякакви обстоятелства през различните сезони с минимален риск за безопасността на нашите пътници. Очаква се особено предизвикателство да бъде снега през зимата.“

Всички влакове на РЖД се наблюдават от централен контролен център и могат да се управляват дистанционно, ако е необходимо. Дистанционният машинист също ще преценява дали влак, който е спрял аварийно, ще може да продължи. Всеки вагон е оборудван с камери, които позволяват на водача да вижда какво се случва сред пътниците. Всеки диспечер ще наблюдава едновременно от 4 до 10 влака.

Локализацията на влака се осигурява чрез сателитна навигация, IMU, SLAM, одометри, HD карти и алгоритми, които комбинират всички данни и ги обработват с помощта на machine learning.

източник: сп. Логистика


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg