EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски тийнейджър хакна 110 млн. кредитни карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски тийнейджър хакна 110 млн. кредитни карти

mail16:00 | 23.01.2014прегледи 938 коментарикоментари 0


Авторът на вируса, с помощта на който бяха откраднати данните от 110 милиона кредитни карти в САЩ, се предполага ,че е 17-годишен младеж от Санкт Петербург, според в. "Вашингтон пост".
Заключението е на експерти от компанията IntelCrawler, занимаваща се с компютърна сигурност. Според тях, авторът на вируса, който се смята за "добре познат експерт" на черния пазар, е продал повече от 60 варианта на зловредния софтуер на киберпрестъпници от различни страни, включително от Източна Европа.
Следва да се отбележи, че самият тийнейджър не е участвал в кибератаките. Според изданието, зловредният код, който се предполага, че е използван в атаката срещу търговска мрежа Target, първоначално е бил наречен KAPTOХA, а след това става известен като BlackPOS. Вирусът е бил създаден през 2013 г., но първите сведения за използването му се появиха през пролетта на миналата година.
Както писаха англоезичните медии, вирусът, с помощта на който в САЩ са били откраднати данните от 110 милиона кредитни карти, е бил написан частично на руски език. По правило руски думи не се използват при програмирането. Оттам се вади изводът, че авторът е руснак.
В края на 2013 г. компанията Target призна, че в резултат на хакерски атаки срещу нейната програма се е стигнало до кражба на данните от милиони кредитни и дебитни карти на нейни клиенти. Хакването на сървъра, в който се съхраняват данните, е могло да стане от 27 ноември до 15 декември. Откраднатата информация включва имена, адреси, телефонни номера и електронна поща на потребителите. /БГНЕС

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg