EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски милиардер - Бягайте!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски милиардер - Бягайте!

mail16:30 | 22.12.2011прегледи 1305 коментарикоментари 0


Руският милиардер Михаил Фридман обяви, че ще се заеме със закупуване на недвижими имоти в Съединените щати и е готов за целта да похарчи 1 милиард долара, пише в. "Комерсант"/цитиран от БТА. Според коментатора на изданието Константин Егерт така основателят на Алфа-груп илюстрира сериозна тенденция в руското общество. Балтийските страни и България преживяват един вид мини ренесанс на пазара на недвижимите имоти, благодарение на руските инвеститори, повечето от които са основно от така наречената средна класа, посочва изданието. Цитиран е и Фридман, който казва, че очевидно в Русия има опасност от политическа и икономическа нестабилност. Според него американският пазар е водещ по качество на регулацията и по ликвидности и на него най-добре отвсякъде са защитени правата на инвеститорите.

Фактически това изказване е все едно съвет към всички останали: "Бягайте!", отбелязва "Комерсант" Двайсет години са изминали от краха на СССР, а Русия все още нищо не може да направи със своята нестабилна инвестиционна атрактивност - както за своите граждани, така и за чужденците, продължава публикацията. Дългосрочни инвестиции от чужбина има, но само в петролния и газовия сектор и добива на полезни изкопаеми. Компании като Shell, ExxonMobil или Total са склонни да инвестират в Русия само защото държавните и свързаните с тях руски компании нямат технологии и бизнес практика за мащабни проекти, изтъква "Комерсант".

Интересно какви политически рискове обаче съзира Фридман, пита авторът на публикацията - дали запазването на властта на Владимир Путин или излизането й от Кремъл и появата на друго, например ляво правителство с програма за повишаване на данъците? Според него опасенията на руския капитал са по-скоро, че в условията на практически неизбежен икономически спад, ще бъде накаран да внася повече в бюджета, а корупцията едва ли ще стане по-малка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg