EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски мерки срещу САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски мерки срещу САЩ

mail07:55 | 30.07.2017прегледи 11876 коментарикоментари 0


САЩ ще бъдат принудени да съкратят със стотици персонала в посолството си в Русия, съобщи източник, цитиран от Интерфакс и Ройтерс, след като Москва днес отвърна на новите американски санкции срещу нея, които тя обяви за незаконни.
"Говорим не за десетки, а за стотици души дипломатически и технически персонал, които работят в дипломатическите и консулски мисии на САЩ в Русия", твърди цитираният източник.
Русия уведоми Вашингтон днес, че общият брой на служителите в американските дипломатически и консулски учреждения в Русия трябва да бъде съкратен до 1 септември до 455 души - колкото според Москва общо са оставащите руски дипломати в САЩ, след като Вашингтон изгони 35 руснаци през декември.
Това се казва в разпространено днес изявление на външното министерство в Москва, цитирано от ТАСС.
Руската федерация взема ответни мерки, след като Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея поради "русофобия", се казва още в изявлението.
От 1 август Русия също така забранява на САЩ да използват складовите помещения на ул. "Дорожная" в Москва и дипломатическата вила в столичния лесопарк "Серебряний бор". Последната мярка е в отговор на блокираните от САЩ два руски дипломатически имота в САЩ.
Според Ройтерс руските ответни мерки поставят президента Доналд Тръмп в трудно положение, като го принуждават да възприеме твърд курс спрямо Москва или да наложи вето на гласувания от Конгреса закон, с което ще разсърди своята Републиканска партия.
Не е ясно за момента колко точно американски дипломати и други служители ще трябва да напуснат Русия, отбелязва Ройтерс. Служител от посолството в Москва, който отказа да бъде назован поради забрана да се дават изявления за медиите, заяви, че САЩ имат в Русия около 1100 души дипломатически персонал. Това включва руски граждани и американци. Повечето, включително около 300 граждани на САЩ, работят в посолството в Москва, а другите са в консулствата из страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg