EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски компании поръчват оборудване за АЕЦ Белене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски компании поръчват оборудване за АЕЦ Белене

mail12:09 | 27.10.2009прегледи 623 коментарикоментари 0


Руските компании Силови машини и Атоменергопром са сключили договор за доставката на основно оборудване за първите два блока на строящата се в България атомна електроцентрала "Белене", предаде ИТАР-ТАСС.
Според условията на договора Силови машини ще проектира, изработи и достави за АЕЦ "Белене" два комплекта парни турбини с мощност 1060 мегавата, кондензатори и отделно помощно оборудване, както и два комплекта турбогенератори с помощно оборудване.
"Доставката е планирана за 2011-2012 г.", посочиха представители на Атоменергопром.
Според компанията високо скоростните парни турбини и турбогенератори с мощност над 1000 мегавата, произведени от Силови машини, "са показали добри качества в китайската АЕЦ "Тянван"." 
На 18 септември на среща в София между руския министър на енергетиката Сергей Шматко и българския му колега Трайчо Трайков с участието на премиера на България Бойко Борисов бе постигнато споразумение за продължаване на сътрудничеството в големи енергийни проекти въпреки изразените по-рано от Борисов опасения. Преговорите за строителството на АЕЦ "Белене" продължават, като българската страна трябва да реши каква част от дяловете на държавата в електроцентралата може да бъде предоставена на заинтересовани инвеститори, отбелязва ИТАР-ТАСС.
В началото на октомври руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин заяви, че Русия е готова да разгледа възможността за да отпусне на България целеви кредит от 3,8 млрд. евро за изграждането на АЕЦ "Белене", припомня ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg