EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руски банки извън системата SWIFT

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руски банки извън системата SWIFT

mail08:35 | 27.02.2022прегледи 852 коментарикоментари 0


Европейската комисия обяви тази нощ предложение някои руски банки да бъдат изключени от международната финансова система SWIFT.

Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада, отбеляза в извънредно обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В съвместно изявление ръководството на комисията и на посочените страни сe осъжда нападението срещу народа на Украйна. Подкрепяме украинското правителство и украинците в героичната им съпротива срещу руското нахлуване, се добавя в изявлението.

Ще търсим отговорност от Русия и заедно ще направим така, че тази война да бъде стратегически провал за (руския президент Владимир) Путин, се посочва в текста.

Фон дер Лайен уточни, че ще предложи нови мерки за изолиране на Русия от международната финансова система и от западната икономика. Тези мерки ще бъдат насочени също към Руската централна банка, за да не може тя да се намеси за ограничаване на последиците от вече наложените санкции срещу Москва чрез прибягване до международните си резерви.

Предвижда се да бъдат наложени ограничения за "златните паспорти" за страни от ЕС за заможни руснаци, свързани с властите в тяхната страна. Следващата седмица се предлага да бъде задействана международна група, която да следи за прилагането на западните санкции и да търси и установява имущество на включените в санкционните списъци. 

Изразена е готовност списъците да бъдат допълвани, включително с имената на хора от семействата на вече санкционираните. Предвижда се проследяване на собствеността на засегнатите от санкциите, така че тя да не бъде прехвърляна където и да било по света. 

Сред мерките са също общи действия срещу дезинформацията и хибридните заплахи. ЕК ще предложи на държавите от ЕС да одобрят посочените мерки, като изразява готовност за предлагане на допълнителни ограничения, с които Русия да понесе отговорност за нападението срещу Украйна.

Да бъдат замразени активите на Централната банка на Русия означава никой да не иска да търгува с нея. Това ще създаде сериозни затруднения за този кръг от олигарси, които са основата на властта на Путин. Техният живот ще стане доста по-труден и не толкова луксозен. Гражданите на Русия първо ще видят рязко обезценяване на рублата

Това заяви в студиото на bTV финансистът Левон Хампарцумян.

По думите му подобна санкция досега е налагана само на Иран, Северна Корея и Венецуела досега.

"SWIFT e международна кооперация от банки, която е за обмяна на съобщения. Банките, които участват в тази система, имат доверие една на друга. Тя е заобиколима, не е задължителна, но това е най-евтиният и най-общоприет начин да се правят (б.р. транзакции). Всички банки го използват", обясни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg