EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската операция в Сирия + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската операция в Сирия + видео

mail06:50 | 16.03.2016прегледи 2600 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Началото. На 30 септември 2015 г. в отговор на призива от сирийския президент Башар Асад, Русия стартира първите си въздушни удари в Сирия. Това е първото военно участие на Москва на отдалечена сцена след Съветска инвазия в Афганистан през 1979 г. Стойността на операцията се оценява по неофициални данни на $1,5 млрд./при военен бюджет на Русия за 2016 г. в размер на $51 млрд./.

Краят. На 15 март 2016 г. по нареждане на руския президент Владимир Путин започна изтеглянето на основната част от руската военна групировка в Сирия. Руското военно летище „Хмеймим“ в провинцията Латакия и руската военноморска база в Тарсус ще останат. „По заповед на президента ще бъде осигурена пълната сигурност на тези обекти по въздух, суша и море. Тези обекти ще изпълняват функции по наблюдение на спазването на условията по примирието в страната“, уточни прес-секретарят на руското президентство Дмитрий Песков.

Дипломацията. Ходът на Русия дойде в момент, когато в Женева текат мирни преговори за Сирия, но изненада Белия дом. Властите на САЩ не са знаели предварително за плановете на Русия да изтегли основната част от авиацията си от Сирия. Представители на Белия Дом, Пентагона и Държавния департамент съобщиха, че чакат допълнителна информация. По-късно президентите на САЩ и Русия проведоха телефонен разговор. „Президентът на Русия информира Обама, че след изпълняването на основните задачи, поставени пред руските въоръжени сили в борбата срещу международния тероризъм е било прието решение за изтеглянето от Сирия на основната част от авиацията на страната“, пише в съобщение на прес-службата на Кремъл. Прес-секретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че властите на САЩ не прогнозират какво значение за мирното урегулиране на конфликта в Сирия ще има изтеглянето на руските войски от страната, предаде УНН.

Факт е обаче, че в последните седмици всички действия на сирийска територия бяха съгласувани между Москва и Вашингтон, а разговорите между първите дипломати на Русия и САЩ Лавров и Кери бяха редовни и почти всекидневни.

Военната мощ. Още в началото на септември 2015 руснаците прехвърлиха военна техника в стратегическото сирийско пристанище Латакия, разположено на 50 км от границата с Турция и на 350 км от столицата Дамаск. В базата първоначално бяха изпратени четири от най-новите руски многоцелеви изтребители Су-30 СМ, два мобилни зенитно-ракетни комплекса на противовъздушната отбрана „Панцир-С1“ и два хеликоптера за огнева поддръжка Ми-24, както и други два многоцелеви хеликоптери Ми-17. По-късно руската авиационна групировка беше подсилена с четири фронтови бомбардировачи Су-24М, преминали през въздушното пространство на Иран и съпровождани от военно-транспортен самолет Ил-76. В края на септември, руските самолети започнаха да нанасят въздушни удари по позицията на Ислямска държава в Сирия. Смята се, че към 1 октомври 2015 г. руската военновъздушна група в Латакия включва общо 50 бойни самолети и хеликоптери, включително фронтови бомбардировачи Су-24М и Су-34, щурмови самолети Су-25СМ, многоцелеви изтребители СУ-30 СМ, ударни хеликоптери Ми-35 и многоцелеви хеликоптери Ми-171.

Руските самолети задължително са прикривани от руски и сирийски изтребители, а също и от съвременни комплекси за ПВО, включително и комплекса С-400.

Ден след инцидента с руския боен самолет „Су-24“, който бе свален от турски изтребители, Русия обяви, че ще изпрати зенитна ракетна система С-400 „Триумф“ и зенитни комплекси С-300 в Сирия, за да осигури противовъздушна отбрана по всички направления. Установката – С-400 „Триумф“ няма аналог по света, не пропуска дори „невидимите“ самолети „Стелт“. Комплексът позволява едновременно да се стреля по 36 цели със 72 ракети.

Анализът на данните на космическото разузнаване, осъществен от частната американска разузнавателна агенция Стратфор показва, че около военната база в Латакия е разгърната руска батальонна тактическа група, включваща две мотострелкови и една танкова рота, подсилени от артилерийска батарея. Според експертите на Стратфор, броят и общото тегло на прехвърлените в Латакия товари показва, че освен въздушния мост, който се осъществява от тежки транспортни самолети Ан-124 „Руслан“, новата база се снабдява и по море.

Четири военни кораба от Каспийската флотилия също нанасяха удари с крилати ракети срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия.

Тестове на нова бойна техника. По цели в Сирия се нанасяха удари със стратегическата авиация, от бойни кораби в Каспийско и Средиземно море и от подводницата "Ростов на Дон", изстреляла ракети от разстояние над 2500 км. За пръв път бяха пуснати крилати ракети Х-101, всяка от които струва милиони долари.

Ръководството на руския Генерален щаб е взело решение за първи път да провери в бойни условия на Сирия най-новите изтребители Су-35С.

Справка: Су-35 е многоцелеви изтребител от 4++ поколение – последният боен самолет, изграден на база платформата Т-10С, която бе основа за изтребителите от фамилията Су-27/Су-30 и техните модификации. Това е концептуално нова машина с аеродинамиката на Су-27 и с елементи на бордовото радиоелектронно оборудване на бойната авиация от пето поколение. В рамките на действаща държавна програма за въоръжаване до 2020 г. Военно-космическите сили (ВКС) на Русия трябва да получат 96 самолета Су-35С.

Бомбардировачите „Су-34“ са оборудвани със специална система, позволяваща самолетите да обменят помежду си координатите на определена цел и да я атакуват.

Русия разполага и с ракетния крайцер „Москва“, способен да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация.

Купувачите на руска техника. В края на 2015 г. Русия и Китай подписаха споразумение за доставката на 24 от най-новите изтребители Су-35. Договорът се оценява на стойност от около $2 млрд. Цената на един изтребител е $83 млн.

„Преди изтребителите Су-35С да бъдат доставени в Китай, министерството на отбраната и „Рособоронекспорт“ трябва да проведат изпитания на техниката в реални бойни условия. Тази клауза неотменно е включена във всички военни договори“, съобщи източник на „Руски дневник“ в руския военно-промишлен комплекс.

Събеседникът на „Руски дневник“ отбеляза, че неотдавна изтребител на ВВС на САЩ F-22 „Раптор“ осъществи „показателен боен полет от авиобаза в Италия до територията на Сирия и Ирак, за да демонстрира на клиентите способностите на машината при бойни действия“.

„Участието на руската авиогрупа в Сирия вече рязко повиши интереса на чуждестранните купувачи към руските самолети – както към старите модели Су-24 и Су-25М, така и към най-новия бомбардировач Су-34. В момента в арабската преса се обсъжда възможността за закупуването на Су-34 от една от страните на Арабския полуостров и от една от Северна Африка“, подчерта източникът на „Руски дневник“.

По думите му данните за бойните полети на Су-35С в Сирия ще се превърнат в прекрасна реклама за бъдещите продажби на машините на световния пазар.

През ноември 2015 г. и Индонезия взе решение да закупи от най-новите руски изтребители. В момента „Рособоронекспорт“ води преговори за възможността Су-35 да бъдат закупени от представители на Обединените арабски емирства.

Равносметката. След 5 години конфликт в Сирия и само пет месеца и половина руски военния действия на терен, конфликтът изглежда е към своя край. Въпрос на време е да се уредят детайлите и Сирия да започне да се съгражда наново. Равносметката за самата държава обаче е печална. Достатъчно е да се споменат само жертвите от 2011 г. досега – 271 138  души, и броя на напусналите страната – 4,7 млн. души. Отделно 7,3 млн. сирийци са се разселили във вътрешността на държавата, прокудени от войната.

Снимки: Министрество на отбраната на Русия, http://stat.mil.ru, видео: МО, Първата група самолети са излетели от авиобаза Хмеймим към постоянната си база в Русия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165