EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руската Интер РАО с интерес към български ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руската Интер РАО с интерес към български ВЕИ

mail16:40 | 20.01.2011прегледи 777 коментарикоментари 0


Руската компания "Интер РАО ЕЕС" планира към 2015 г. да увеличи мощността на инсталираните си генериращи активи 2,2 пъти до 40 ГВт. Тези параметри се съдържат в утвърдената от компанията стратегия за развитие, с която е запозната РИА "Новости". В момента инсталираните мощности на компанията са 18 ГВт, пазарната капитализация на руската борса ММВБ е 4,6 милиарда долара. "Стратегията е утвърдена до 2015 г., с перспектива до 2020 г. Документът съдържа цифри за близките 5 години. Без поглъщането на големи играчи ръстът на самата "Интер РАО" към 2015 г. се планира да бъде минимум на равнище от 40 ГВт", каза източникът. След реализирането на стратегията, цената на чуждестранните активи на "Интер РАО" трябва да бъде не по-малка от 25% от общата стойност на компанията.
За ключови региони се смятат Европа, Виетнам, Камбоджа, Еквадор, Боливия, Аржентина, Уругвай, Колумбия и Венецуела, а също така Близкия Изток, където се разглеждат активи за бъдещо придобиване. "Географските интереси на компанията обхващат на първо място растящите и изпитващите дефицит региони", уточни източникът. В стратегията се предвижда и диверсификация на енергийния баланс, развитието на хидрогенерации и възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, преди всичко ветроенергетика. Например, компанията възнамерява да придобие редица ВЕИ активи в България. "Интер РАО" също така възнамерява да продължи процеса на придобиване на активи, работещи на газ и въглища. Развитието на електроразпределителната система също е записано в стратегията. След 10 години "Интер РАО" трябва да се превърне в един от ключовите играчи на световния енергиен пазар, заяви източникът.

В началото на тази седмица се появи информация, че италианският енергиен гигант Еnel преговаря с американския финансов фонд Contour Global и руската "Интер РАО" за продажбата на ТЕЦ "Марица Изток 3". "Водят се преговори с двама кандидати, единият е американският Contour Global, другият е руският "Интер РАО", заяви източникът, пожелал анонимност, добавяйки, че сделката е далеч от финализиране. През ноември руската "Интер РАО" предложи да придобие българските активи на Еnel в замяна на някои свои активи в Русия. Италианците притежават 73% от ТЕЦ "Марица Изток 3", останалият дял е собственост на НЕК./БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg