EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Руска компания купува акции от БЕХ и НЕК?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руска компания купува акции от БЕХ и НЕК?

mail11:37 | 17.04.2014прегледи 1923 коментарикоментари 0


Министерство на икономиката опроверга съобщения в медии, че руска компания иска да купи дял от Българския енергиен холдинг ЕАД (БЕХ). Става дума за фирмата "Стройтрансгаз", чийто мажоритарен собственик е Генадий Тимченко, приближен на президента Путин, но с блокирани авоари в САЩ, според агенция Ройтерс. Компанията Gunvor International B.V, на която Тимченко е съсобственик, получи през 2012 година 20-годишен лиценз от ДКЕВР за продажба на електричество в България. Смята се, че Тимченко има траен интерес в българската енергетика, като преговаря и с частната компания Енергоремонт холдинг за изкупуване на българското дружество, съобщиха медии. Неофициално ""Стройтрансгаз" заедно с още пет български фирми е избрана да строи и българския участък на газопровода "Южен поток". Очаква се по-късно днес ЕП да гласува резолюция за спиране на проекта "Южен поток".

БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100% държавно участие. В него се включват мини “Марица-изток” ЕАД, ТЕЦ “Марица-изток 2” ЕАД, АЕЦ “Козлодуй ЕАД, НЕК ЕАД вкл. ЕСО ЕАД, “Булгаргаз” ЕАД, “Булгартрансгаз” ЕАД и “Булгартел” ЕАД.  Дружествата, обединени в холдинговата структура, запазват своята оперативна самостоятелност и лицензии, като всички са собственост и директно подчинени на корпоративния център БЕХ ЕАД.

Емитиране на 500 млн.евро облигации

На 31 октомври 2013 г. Български енергиен холдинг ЕАД приключи предварителното записване на облигационна емисия в размер на 500 милиона евро. Емисията е с падеж ноември 2018 г. След интензивни срещи с инвеститори във Франкфурт, Мюнхен, Лондон и Виена бяха подадени заявления в размер на над 1.2 милиарда евро, с което емисията бе презаписана 5 пъти. Големият инвеститорски интерес и атрактивната доходност до падежа за БЕХ ЕАД бе в размер на 4,287%. Плануваният размер на емисията беше увеличен до 500 милиона евро.  Според експерти условията, договорени от БЕХ ЕАД, са по-добри като заявления и доходност в сравнение с, облигационната емисия пласирана от Министерство на финансите през 2012 г. с доходност до падежа в размер на 4,436% за 950 милиона евро със същия падеж – 5 години.
Преди месец агенция Fitch потвърди стабилната прогноза за БЕХ ВВ+,като един от аргументите за това бе и облигационната емисия, пласирана на Ирландската фондова борса през ноември 2013 г.

Гнилата ябълка в холдинга е Националната електрическа компания. Тя има огромни дългове, натрупани през годините. Към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо четири пъти спрямо задълженията към юни 2013 г., твърди Министерство на икономиката и енергетиката /МИЕ/. Задълженията на НЕК към 30 юни 2013 г. са 2.7 млрд. лв., към 31.12 2013 са били 2.5 млрд.лв. , а към 31.12. 2011 година са 2 млрд.лв. , каза днес икономическият министър Стойнев, цитирайки доклад за текущото състояние на компанията. В НЕК не е бил създаден и механизъм, по който да се определят приоритетните плащания на задълженията по сключени договори, както и техният размер.
Текущите задължения на НЕК, по информация на ГЕРБ, надхвърлят 1 млрд лв., а общите - близо 4 млр.лв. Притесняваме се, че в рамките на 10 месеца дълговете на компанията са нараснали с 600-700 млн.лв. Това означава задлъжняване между 60-70 млн. лв на месец, съобщи пред журналисти бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов" Делян Добрев. Вчера той и група депутати се опитаха да получат в МИЕ данни за дълговете на дружеството към края на 2013 г. и към март т.г. Справката е поискана отдавна, но до момента от ведомството не я предоставят на ГЕРБ, въпреки че отчетите, според Добрев, са вече готови, както е по закон, и трябва да бъдат качени на сайта на МИЕ. Депутатите са били приети от зам.-министъра на енергетиката Иван Айолов, но той заявил, че не е упълномощен от министър Драгомир Стойнев да предостави справката. Добрев коментира, че се надява да не се води НЕК умишлено към фалит, а това, което се случва, да е "нескопосан опит за социална политика през цената на тока".

Според МИЕ трудностите при разплащане на НЕК се дължат основно на неизпълнение на задълженията на крайните снабдители /ЕРП/ за заплащане на дължимите суми за електроенергия, които към април 2014 г. възлизат на близо 350 млн. лв. В периода от 2009 г. до юни 2013 г. задълженията на НЕК са нараснали с 605 млн. лв., като тази сума не включва допълнителните близо 400 млн. лв., дължими по заема на НЕК към БНП "Париба" с падеж в края на май 2013 г., се посочва в съобщението. Към 31 декември 2011 г. при общ размер на задълженията 2,238 млрд. лв., същият се е увеличил с 12,3% и е достигнал 2,552 млрд. лв. към 31 декември 2012 година.

Част от задълженията на НЕК са в резултат на решението от миналата и началото на тази година за намаляване цената на тока веднъж с 5% и втори път с 1%, според депутатите от ГЕРБ. На практика хората с висока консумация получават по-голяма отстъпка в сравнение с по-ниските сметки, разясни бившият министър на енергетиката. Делян Добрев припомни, че БЕХ дължи на Министерството на финансите /МФ/ около 180 млн. лв. като дивидент за минали периоди и парите ги има. Те може да се използват, ако се опростят от МФ, за увеличение на капитала на НЕК и така частично да се помогне в ситуацията на ликвидна криза, в която в момента компанията се намира, предлагат от ГЕРБ. Сред техните идеи за изваждане на дружеството от тежкото положение е да стартира търговия с гаранциите за произход на зелена енергия /своеобразни ценни книжа/, което можело да доведе до още около 150 млн. лв. допълнителни приходи. Това са все пари извън системата, извън сметките на потребителите, отбеляза Добрев.


Тагове: БЕХ, компания
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg