EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия:ротация на държавни служители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия:ротация на държавни служители

mail10:30 | 02.01.2013прегледи 391 коментарикоментари 0


О 1 януари в Русия влезе в сила закон за ротация на кадри от държавните граждански служби. Партията с мнозинство в парламента "Единна Русия" е убедена, че това ще подпомогне борбата с корупцията, предаде ИТАР-ТАСС.
Задължителна ротация се предвижда за лица, заемащи ръководни длъжности в териториалните клонове на федералните органи на изпълнителната власт, натоварени с контролни и надзорни функции, обясни пред журналисти Вячеслав Тимченко от ръководството на водещата парламентарна фракция. Става дума за териториалните клонове на службите за надзор в здравеопазването и за санитарен контрол, антимонополната, данъчната служба и др., посочва агенцията.

Ротация означава един държавен цивилен служител на всеки 3 до 5 години да се мести в други региони на Русия, уточни депутатът. Законът предвижда уважителни причини, по които чиновникът може да откаже - ако например е болен или някой от семейството не бива да живее в предложения район по медицински съображения. Тимченко изтъкна, че законът е насочен предимно срещу корупцията и неслучайно става дума за лица на ръководни постове, сред които ротацията "е не само желателна, а жизнено необходима". Корупцията и безотговорността в този ешелон често водят до най-трагични последици, напомни руският депутат. Той посочи за пример пожара в клуба "Куцият кон" в уралския град Перм през 2009 г. и тазгодишното наводнение в Кримск, уточнява БТА. Освен това ротацията е замислена като управленска мярка, която цели новоназначените лица да имат свеж поглед върху проблемите. "Приложена умело, тя може и трябва да дава нов тласък в работата, импулс за развитие", убеден е руският депутат.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg