EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия: Ще се вдигне ли пенсионната възраст ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Ще се вдигне ли пенсионната възраст ?

mail18:10 | 10.07.2018прегледи 506 коментарикоментари 0


До 17 юли всеки от общо 85-те субекта на Руската федерация трябва да представи в Държавната дума оценка за законопроектите, вдигащи възрастта за пенсия. Положителни мнения обаче са изпратили засега само 19 региона, информира "Ведомости", цитиран от БТА.

Местните власти не бързат да одобряват реформата - от една страна, не бива да я критикуват, от друга - ако я подкрепят, това ще застраши предизборните им рейтинги, разсъждава вестникът, цитиран от Би Би Си.

При това партията на властта "Единна Русия" (ЕР) и парламентът препоръчали на регионите, в които наесен предстоят избори, да се въздържат от оценки. А ръководството на ЕР настояло местните й структури да не споменават по никакъв начин, че партията подкрепя пенсионната реформа.

Руското правителство предлага поетапно увеличаване на пенсионната възраст за мъжете на 65 години от настоящите 60. При жените се предвижда увеличение на възрастта от 55 години на 63. По данни на Световната банка продължителността на живота в Русия е 66,5 години за мъжете и малко под 70 години за жените.

Москва и Подмосковието правят опити да смекчат нещата с нови привилегии за пенсионерите, но аргументи в полза на реформата "още не са обмислени и разработени дори на федерално равнище", изтъква политологът Константин Калачов.

Централните власти в Русия няма да позволят мнения с критики за реформата - инак ще последват санкции, убеден е аналитикът Николай Миронов.

"Затова или трябва да хвърлиш оставка, или просто да избягваш отговор. Или пък да хвалиш реформата. Това обаче носи риск - тутакси се излагаш на критики и ти падат рейтингите, особено в регионите с предстоящи избори. Най-вероятно партийното ръководство ще разреши на тези местни клубове да си замълчат", смята експертът.

Според "РБК" впрочем ръководството на ЕР е разпратило по места и на своите депутати презентация с инфографика, обясняваща позитивните страни на пенсионната реформа - за да обясняват на хората колко е необходима.

Като мотиви се посочва, че сегашната възраст за пенсия е установена преди 60 години - още в Съветския съюз, броят на трудоспособните в страната междувременно е намалял от 97 милиона на 76 милиона (без да се уточни през кой период), а по-висока от Русия пенсионна възраст вече са въвели 70 на сто от страните в Г-20 и всички европейски, включително Беларус.

Трябва обаче властта да задейства и други канали - да печата брошури за самите граждани, да звучат гласовете на експерти и лидери на общественото мнение, смята политологът Андрей Колядин.

С такива мерки руската власт ще може според него "да убеди хората, че пенсионната реформа е правилна, или поне да ги накара да се примирят". Но ако информацията идва само от "Единна Русия", "неприемането ще се засилва", подчертава експертът.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg