EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ще изпълни всичко за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ще изпълни всичко за АЕЦ "Белене"

mail09:50 | 18.04.2012прегледи 416 коментарикоментари 0


Руската страна ще изпълни всички свои задължения по проекта  за строителството на АЕЦ "Белене", от който България се отказа,  и очаква да й бъде платено по сключените по-рано договори. Това  съобщи Кирил Комаров, заместник-генерален директор по  развитието и международния бизнес на държавната корпорация  Росатом, цитиран от в. "Комерсант". В края на март България реши да се откаже от проекта за  изграждане на АЕЦ "Белене", за което през 2006 г. София и Москва сключиха споразумение.
Планира се на площадката на АЕЦ "Белене" да бъде построена  топлоелектрическа централа, която да работи с газ, припомня  изданието. Беше решено почти готовият атомен реактор за "Белене"
да бъде прехвърлен към действащата АЕЦ "Козлодуй". По съвместния проект за АЕЦ "Белене" между България и Русия  са подписани редица договори, които руската страна изпълнява,  посочи Комаров. Това са най-вече договори за производство на  основно оборудване за първи и втори енергиен блок.
Заместник-генералният директор на Росатом припомни също така, че сега Атомстройекспорт и българската Национална електрическа  компания уточняват размера на задълженията на България към  Русия.
 


Тагове: АЕЦ, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046