EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ще изгражда нов атомен ледоразбивач

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ще изгражда нов атомен ледоразбивач

mail13:35 | 28.04.2020прегледи 9965 коментарикоментари 0


Русия ще изгражда нов атомен ледоразбивач „Лидер“ по проект между държавното предприятие „Атомфлот“ и корабостроителния комплекс „Звезда”. Възложител е държавната корпорация „Росатом”, разработчик е „Атомфлот“, а корабостроителният комплекс „Звезда” е изпълнител на договора. Пускането в експлоатация на плавателния съд е планирано през 2027 година.

„Лидер“ ще бъде оборудван с два атомни реактора тип РИTM-400, разработени от специалисти на „Росатом“. Общата мощност на ледоразбивача ще бъде 120 мегавата, което ще позволи на кораба да преодолява ледове с дебелина над 4 метра. Единственият флот от атомни ледоразбивачи в света се експлоатира от предприятие на руската държавна корпорация. Въвеждането в експлоатация на този атомен ледоразбивач ще позволи на „Росатомфлот“ да гарантира безопасно и редовно прокарване на коридори за кораби в източния регион на Арктика, да осигури целогодишно корабоплаване във водите на Северния морски път и да разкрие нови възможности за търговски маршрути.

Атомният ледоразбивач „Лидер” ще има мощност от 120 МВт; скорост на движение - 22 възела (по чиста вода); дължина - 209 метра; ширина – 47,7 метра; ледопроходимост - 4 метра; водоизместимост - при газене по конструктивна водолиния — около 69 700 тона.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg