EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ще допусне частни инвеститори в Арктика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ще допусне частни инвеститори в Арктика

mail15:45 | 29.08.2019прегледи 601 коментарикоментари 0


Руските вицепремиери Дмитрий Козак и Юрий Трутнев  изготвят законопроект, който ще позволи участие на частни инвеститори в шелфа на Арктика, заяви Александър Крутиков, заместник-ръководител на Министерството на Източното развитие.
"Срещата в правителството се проведе от двама вицепремиери Дмитрий Козак и Юрий Трутнев с участието на трима федерални министри. Беше решено да се изготви законопроект, който да разшири достъпа за частните инвеститори да разработят шелфа на Арктика. Ще подготвим законопроект", каза той.
Представителят на Козак Иля Джус потвърди пред РИА Новости това решение. "След срещата ще бъде дадена заповед за изработване на законопроект за достъпа до морето", каза Юс.
Законодателството на Руската федерация понастоящем ограничава достъпа на частни компании да работят на шелфа. Всъщност само държавните Роснефт и Газпром имат това право.

Шефът на Лукойл Вагит Алекперов неведнъж е говорил за необходимостта частните компании да имат достъп до шелфа. Арктическият шелф също представлява интерес за Novatek, който обсъжда евентуална съвместна работа там с "Газпром нефт" (95.68% от акциите му принадлежат на "Газпром").
През 2015 г. Министерството на природните ресурси изготви законопроект за достъпа на частните компании да работят на шелфа, но законодателните ограничения не бяха премахнати.

През август тази година вицепремиерът и президентски пратеник в Далечния Изток Юрий Трутнев в интервю за "Росия 24" обяви предложението си да се разреши на чуждестранни и частни руски инвеститори да работят на шелфа на Арктика по норвежки модел - в консорциум с държавния оператор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014