EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Русия, Украйна и ЕК на среща в Берлин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия, Украйна и ЕК на среща в Берлин

mail10:30 | 22.05.2014прегледи 757 коментарикоментари 0


Русия, Украйна и ЕК постигнаха окончателно споразумение за това тристранната среща, посветена на газа, да се състои на 26 май в Берлин, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ЕК.
В срещата ще участват руският министър на енергетиката Александър Новак, украинският му колега Юрий Продан и европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. ЕК определи вчерашните преговори по газовите въпроси между Новак и Йотингер в Берлин като конструктивни, а целта им е била да подготвят почвата за втората тристранна министерска среща. От преслужбата на комисията посочиха, че целта на  тристранните преговори е осигуряване на непрекъснати доставки и транзит на газ за Европа. Затова до края на май трябва да бъде намерено решение за неплатения от Киев доставен руски газ и да се договорят цените на газа за Украйна.
Вече е постигнат известен напредък. Сумата за неплатения газ, доставен от Русия на Украйна до края на март вече не е предмет на спор, се посочва в прессъобщението на ЕК след срещата между Новак и Йотингер. Остава да се реши въпросът с цената на газа, доставен през април и май, и цената, която трябва да прилага от юни, се посочва още в съобщението. От началото на април Газпром повиши цената на газа за Нафтогаз с 200 долара до 468,5 милиарда долара за 1000 кубични метра. Към момента дългът на Нафтогаз Украйна за руски газ възлиза на 3,5 милиарда долара.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1166