EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия създаде рейтингова агенция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия създаде рейтингова агенция

mail07:10 | 15.12.2015прегледи 963 коментарикоментари 0


Русия вече има своя рейтнгова агенция – Аналитичната кредитна рейтингова агенция (АКРА). Решението за създаването й бе взето още в началото на годината, но официално тя работи от петък. Идеята за руската рейтингова агенция е да внесе баланс спрямо международните агенции Standard & Poor's, Moody's и Fitch, които понижиха рейтинга на Русия, а прогнозите им за руската икономика и рублата не са оптимистични. Оценките на трите агенции бяха дадени на база икономическата криза в страната, породена от ниските цени на петрола, но мнозина в Москва видяха в това геополитическо решение, продиктувано от Вашингтон, коментира RFI.

Генерален директор на АКРА е Екатерина Трофимова, бивш номер две в Газпромбанк. Трофимова е работила дълги години и за Standard and Poor’s. Четирима души, от които нито един руснак, са членове на Административния съвет. Сред тях е Карл Йохансон, работил преди това в Ernst & Young. Той ще председателства съвета. От 2006 г. работи като координатор на консултативния съвет за чуждестранни инвестиции към руското правителство.

За да се гарантира независимостта на руската рейтингова агенция, тя разполага с голям капитал и етичен кодекс. Според Екатерина Трофимова оглавяваната от нея агенция няма за цел да замени големите международни агенции, по-скоро да бъде тяхно допълнение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043