EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия сключи съдебно споразумение с Bank of New York Mellon Corp.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия сключи съдебно споразумение с Bank of New York Mellon Corp.

mail19:56 | 16.09.2009прегледи 530 коментарикоментари 0


Руската Федерална митническа служба (ФМС) постигна извънсъдебно споразумение с Bank of New York Mellon Corp. по дело за 22,5 млрд. долара, което води срещу американската банка, като скоро ще бъде подписано и съответното споразумение, заяви днес руският министър на финансите Алексей Кудрин, цитиран от ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.
Руското правителство ще получи най-малко 14 млн. долара за съдебни разходи, което е само малка част от цената на иска. Като "проява на добра воля" обаче Bank of New York Mellon Corp.ще предостави на Русия преференциален кредит от 4 млрд. долара, посочи Кудрин.
През лятото на 2007 г. ФМС подаде в Московския арбитражен съд иск за 22,5 млрд. долара срещу американската банка, подозирайки банката в "пране на пари" чрез изнасяне на стоки в Русия, припомня ИТАР-ТАСС. Според руската служба от 1996 г. до 1999 г. банката е организирала незаконна схема за легализиране на капитали, от което Русия е понесла големи загуби.
"Преди няколко години американското правителство заведе дело срещу Bank of New York Mellon за нарушаване на законодателството срещу прането на пари. Правителството обаче не успя да докаже вината на финансовата институция и всичко приключи с това, че банката плати на Вашингтон 14 млн. д. за съдебни разходи. Затова
 ФМС реши, че ще може да докаже пред руския съд, че е имало пране на пари на територията на САЩ, в което са участвали и руски компании. Материалите, с които разполага службата обаче не са достатъчни, за да се докаже вината на Bank of New York Mellon Corp., отбеляза Кудрин. 
Разследването на случая в САЩ завърши през юли 2006 година, когато бе установено "изпирането" на 7,5 млрд. долара. Според закона пострадалата страна може да поиска компенсация на стойност 3 пъти по-голяма от размера на средствата, за които е потвърдено, че са преминали през незаконната схема, допълва ИТАР-ТАСС. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136