EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: Силни автомобилни продажби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Силни автомобилни продажби

mail17:40 | 07.08.2023прегледи 634 коментарикоментари 0


Продажбите на нови автомобили в Русия през юли растат със 168,8 на сто на годишна база, според официални данни, цитирани от Ройтерс и ТАСС. Новината дойде само ден, след акто руският президент Владимир Путин призова държавните институции да се откажат от западните автомобили и да заложат на родното производство.

Аналитичната агенция "Автостат", цитираща данни на консултантската компания ПКК, посочва, че през юли са били продадени 95 654 нови автомобили спрямо 82 407 през юни и 35 584 през юли 2022 г.

Руската автомобилна индустрия беше изключително зависима от западните и японските и южнокорейските компании и пострада тежко от напускането им след началото на войната в Украйна. Спадът на продажбите през 2022 г. възлиза на 59 на сто.

На среща с представители на сектора в четвъртък Путин заяви, че някои министерства са поискали разрешение да продължат да купуват произведени в чужбина автомобили. "Казах им, че това е изключено и че всички официални руски представители трябва да карат родни автомобили", посочи Путин и допълни, че те трябва да стимулират родното производство.

Самият Путин през декември премина по атакувания два месеца по-рано Кримски мост, карайки "Мерцедес" (Mercedes).

Руските автопроизводители обаче едва ли ще могат да изпълнят заръката на президента, тъй като китайските компании бързо заемат нишата, освободена от западните им конкуренти, посочва Ройтерс.

Засега все пак добре познатата "Лада" си остава №1 на местния пазар, заемайки в периода януари-юни 32,6 на сто от него спрямо 21,6 на сто през миналата година.

Следващите шест места се заемат от китайски компании като "Чери" (Chery) е втора, а "Джийли" (Geely) - трета. В петицата влизат и "Хавал" (Haval) и "Чанган" (Changan).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg