EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Русия се отказа от 23 млн.евро лихви по АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия се отказа от 23 млн.евро лихви по АЕЦ "Белене"

mail06:40 | 27.10.2016прегледи 1094 коментарикоментари 0


НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение за "Белене". В замяна на това „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението – 167 хил. евро на ден. „Атомстройекспорт” се отказва от тези лихви и размерът на тези лихви е 23 млн. евро до 15 декември. Това каза по време на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Поводът за нашата среща е, че бихме желали с Кирил Комаров, първи зам.-генерален директор на "Росатом", да съобщим изключителна важна за всички нас новина, свързана с това, че подписахме две споразумения. Едното е за окончателното приключване на решението по отношение на международния търговски арбитраж във връзка с проекта АЕЦ "Белене". Страни по него са НЕК и "Атомстройекспорт"", обясни Петкова. "Беше подписано и споразумение между финансовия министър Владислав Горанов и "Атомстройекспорт", което е свързано с декларирания отказ от страна на „Атомстройекспорт” за предявяване на инвестиционен спор към България", поясни министърът на енергетиката. "Това, което се случи е изключително важно, защото с това споразумение на практика затваряме една страница от отношенията, които до този момент създаваха определен проблем в нашите двустранни отношения, в енергетиката. Оттук нататък съм убедена, че ние ще развиваме отношенията си в положителна насока", допълни Петкова.
"НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение за "Белене". В замяна на това „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението – 167 хил. евро на ден. „Атомстройекспорт” се отказва от тези лихви и размерът на тези лихви е 23 млн. евро до 15 декември. НЕК имаше 7 искания за корекции към арбитража за размера на лихвите, 4 от тези корекции бяха одобрени. НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 млн. евро от корекциите. Общият размер на намалението, което ще постигнем е близо 50 млн. лева", каза още Петкова.
Още вчера министър Петкова каза, че има информация, че четири от седемте искани корекции на изчислените лихви върху присъдената по арбитражното решение за АЕЦ "Белене" сума са приети. Тя припомни, че постановеното през юни от Международния арбитраж за плащане на изработеното оборудване за АЕЦ "Белене" не е обжалвано от НЕК.
НЕК е внесла само възражение върху изчисляването на лихвите по постановената сума, като исканите корекции са за чисто аритметични грешки, допълни тя. Министърът на енергетиката посочи, че тези корекции са приети от руската страна. Очаква се окончателното решение от Арбитража по направеното възражение, каза Петкова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg