EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия против шистов газ от Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия против шистов газ от Украйна

mail13:00 | 27.01.2014прегледи 743 коментарикоментари 0


Русия критикува проектите за добив на шистов газ на Украйна, които според Москва могат да доведат до замърсяване на водите, използвани от руското население, предаде Франс прес. Миналата година Киев започна няколко проекта в тази област, за да намали енергийната си зависимост от Русия. След години на бурни отношения двете страни все пак сближиха позиции през декември и Москва намали цените на газа за Украйна.
Руското министерство на природните ресурси и екологията посочва в съобщение на сайта си, че е поискало от Киев да организира двустранна среща, за да се потърсят начини за намаляване на екологичните рискове, свързани с проектите за добив на шистов газ в районите по границата с Русия.
Според Москва използването на техниката за добив на шистов газ фракинг, която се използва в САЩ, "крие опасност от замърсяване на повърхностните и подпочвените води, които се използват от руското население".
В началото на 2013 година украинското правителство подписа споразумение с англо-холандската енергийна компания Shell за добив на газ от находището Юзовске, което е в източните части на страната близо до руската граница. Инвестициите се оценяват на 2 милиарда долара долара, а очакваният добив може да достигне между 10 и 20 милиарда кубични метра годишно.
През ноември Украйна подписа друго споразумение с американската компания Chevron за находище в западните части на страната.Русия покрива най-съществения дял от потребявания газ в Украйна, която е най-големият вносител на руско синьо гориво. Москва често е обвинявана, че използва зависимостта на съседа си за политически натиск.
През декември, след като се отказа от споразумение за свободна търговия с ЕС, президентът на Украйна Виктор Янукович постигна сближаване с Москва, от която получи заем от 15 милиарда долара и намаляване на цените на газ с 30%, припомня АФП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg