EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия предлага ядрено сътрудничество на Куба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия предлага ядрено сътрудничество на Куба

mail17:38 | 07.10.2019прегледи 648 коментарикоментари 0


В Хавана бе подписано споразумение за реализиране на проект за създаване на многофункционален център за радиационна обработка на селскостопанска продукция в Куба. Споразумението открива възможност за изграждане на многофункционален радиационен център на базата на съвременните технологии, предлагани от „Росатом”, чиито доставчик е дъщерното предприятие Rusatom Healthcare.

В центъра ще се извършва радиационна обработка на селскостопанска продукция, което ще позволи да се увеличат сроковете за съхранението ѝ, да се повиши качеството на доставките за вътрешния пазар и туристическата сфера, както и да се увеличи експортният потенциал на страната. Центърът ще може да бъде използван и за стерилизация на медицински изделия, фармацевтични препарати, козметична продукция и др.

При успешна реализация на проекта, ще бъдат проучени възможностите за създаване на мрежа от подобни центрове в Куба.

Русия желае да работи с Куба като стратегически партньор в ядрената енергетика, заяви първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко. Приходко заяви: "В момента се обсъждат редица интересни проекти относно така наречената неенергийна употреби на атома за мирни цели. По-конкретно, говорим за използването на ядрените технологии в медицината и селското стопанство".

Той подчерта, че в момента Куба не иска да инвестира в ядрена инфраструктура, но отбеляза, че ако Хавана промени намерението си, съществуват "всички предпоставки" за сътрудничество с Русия, като "високо обучен персонал, професионални кубински физици и ядрени инженери, завършили съветски и руски университети".

Куба и Русия също така планират да работят съвместно върху реновирането и адаптирането на три кубински топлоцентрали. През 2016 година двете страни подписаха споразумение за мирно ядрено сътрудничество.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg