EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Русия прави сирене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия прави сирене

mail11:35 | 16.08.2017прегледи 9539 коментарикоментари 0


Преди 3 години Русия забрани вноса на западни хранителни продукти. Оттогава темата за некачествените руски млечни продукти не слиза от дневния ред. Но правителството продължава да залага на заместителите родно производство.

Любов Горбачова прави откритието случайно: московчанката си купила имот на село, недалеч от Самара. В него заварила и една крава, която давала мляко всеки ден. Така Любов решила да си прави сирене.

Нейна позната се отбила и опитала сиренето, което - според домакинята - не ставало за нищо. Познатата ѝ, бивша съдържателка на италиански ресторант, обаче била на друго мнение и изкупила от нея цялото налично количество. Оттогава Любов Горбачова живее от сиренето, което сама произвежда. Неслучайно то е толкова вкусно: та нали е правено с "любов".

"Честно казано, санкциите ни помогнаха", казва производителката на сирене Горбачова. Името ѝ стои върху опаковки с екологично чисто сирене, наречено "Сумашедшая луна" ("Луда луна"). Откриваме я на специализирано изложение в Москва. Ароматът му е още по-луд от името, а вкусът - по-скоро за познавачи, усмихва се една възрастна дама на щанда. Тя опитва парченце сирене, върти очи и бързо отминава. 

Ембарго и заместители

"Като се връщам от Германия, винаги си нося най-вече едно: много сирене!" - Това ще чуете често да казват германци, които живеят в Москва. Три години са минали, откакто Русия забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия - като реакция на санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ. Откакто е влязло в сила ембаргото, се унищожават тонове нелегално внесени хранителни продукти. "Заместители на вноса" - гласи оттогава насам новата вълшебна дума. Вместо западни, хората трябва да купуват руски продукти. Успехът на тази директива е съмнителен. Защото все повече хора се убеждават в некачествената родна продукция на мляко и сирене.

"Преди санкциите изборът беше по-голям, а сиренето - по-евтино", оплаква се един клиент пред хладилните стелажи в руския супермаркет "Дикси". Вече почти не купувал сирене. Руското сирене, което предлагат търговците на дребно, било само жълта маса. "Това не е никакво сирене", възмущава се той.

По данни на руското Министерство на индустрията и търговията, делът на руски хранителни продукт в супермаркетите от 64% през 2013 се е повишил на 77% през 2014. По данни на аграрния министър Александър Ткачов, през 2016 г. три четвърти от сиренето в руските магазини е родно производство. За сравнение: през 2013 година този дял е бил два пъти по-нисък. 

Въпреки увеличените количества, качеството на хранителните продукти остава далеч под очакванията. Според руската Агенция за защита на потребителите, през 2016 г. две трети от руските производители на хранителни продукти са нарушавали хигиенните изисквания. Властите планират сега стратегия за повишаване на качеството на руските продукти до 2030 година.

Да се върнем обаче на изложението в Москва. Един посетител харесва "Луда луна" и купува няколко бучки. "Отдавна вече не купувам сирене в супермаркета", разказва 40-годишният занаятчия. Пазарувал вече само в магазини за екологично чисти продукти, които - откакто са въведени санкциите - растат като гъби след дъжд. На изложението на сирена той установил контакти с местни производители и специализирани магазини. "В Русия има добро сирене, само че трябва да го търсиш. Наистина, не е точно от Франция, Италия или Холандия, но поне е направено по френски, италиански и холандски рецепти", посочва той.

Според изследване на московската Фондация "Ромир", през миналата година едва всеки четвърти руснак е имали някакви забележки спрямо сиренето родно производство. Година по-рано (2015) така мислели една трета от руснаците. Най-критични към сиренето руско производство обаче са гражданите в големите градове с население над 1 млн. души.

10-годишна забрана за внос?

На изложението на сирена Владимир Левен представя своето сирене "Едамер" и "Гауда" по холандска рецепта. "Рецептата ми я даде един приятел холандец", казва производителят, усмихвайки се дяволито. Получил я при това без пари. А Левен има много приятели. С някои от тях преди половин година купил голяма ферма в района на Ростов. 20 крави давали мляко за неговото сирене, което почти не се отличавало на вкус от холандското. По думите му, изобщо не било трудно да се пробие на руския пазар на сирена - защото "той е направо опоскан".

Руското правителство защитава политиката си на протекционизъм. Кога ще бъде отменено ембаргото върху хранителните продукти? На този въпрос, зададен от икономическото списание Форбс, руският аграрен министър отговаря: "За индустрията е добре даже и десет години да остане". Производителите все още не са достатъчно конкурентоспособни. При отмяна на ембаргото върху чуждестранни продукти, пазарът ще бъде "наводнен". Затова пък качеството на руските продукти може да се повиши, а цените им да спаднат.

Неотдавна САЩ решиха да затегнат още санкциите срещу Русия. Германското правителство разкритикува това решение. Русия пък възнамерява да отговори на свой ред със санкции. Което е добре за сиренето руско производство. /Дойче Веле


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882