EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия повишава пенсионната възраст до 10 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия повишава пенсионната възраст до 10 години

mail11:30 | 29.06.2010прегледи 2027 коментарикоментари 0


Решението за повишаване на пенсионната възраст за гражданите на Русия ще бъде реализирано постепенно като този процес ще отнеме между 5 и 10 години. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите в Русия Алексей Курдин по време на конференция „Ренесансът на Капитала”, съобщи електронното издание К2Капитал.
„В продължение на следващите пет години ще трябва да вземем решение за повишаване на пенсионната възраст. Ако не направим това, ресурсите за поддържане на пенсиите ще намалеят,” допълни още Кудрин
На един по ранен етап Алексей Кудрин заяви, че бюджетният дефицит по пенсионния фонд на Русия неизбежно ще доведе до увеличение на пенсионната възраст.
Въпросът за повишаване на възрастта за пенсиониране е на дневен ред и в много от европейските държави, принудени да търсят начини за орязване на бюджетни средства.

В България преди ден стана ясно, че пенсионната реформа има за цел да мотивира хората да останат по - дълго на пазара на труда.
Според новите предложения се предвижда от 1 юли 2011 г. да се въведат нови изисквания за пенсиониране. Те ще засегнат най-тежко тези, които имат достатъчно стаж, но не им достигат години за пенсия.
Необходимият осигурителен стаж за пенсия се увеличава с три години. Сегашната възраст за излизане в пенсия се запазва - при жените на 60 години и при мъжете - 63 години, но се въвежда изискване за минимален осигурителен стаж - 37 години за жените и 40 години за мъжете. Това означава, че ако мъж навършва 63 г. на 2 юли 2011 г. и има изработени 37 години и три месеца, той ще трябва да работи още 2 години и девет месеца, за да изпълни новото условие за 40 години осигурителен стаж. Ако потърпевшият не е съгласен може да се пенсионира с по-ниска пенсия. Така ще получава 2,4% по-малко пари за всяка година недостигащ стаж. И до края на живота си той ще получава по-ниска пенсия. Предвижда се бонус с по 2,4 на сто на година, за тези, които продължават да работят, без да им е отпусната пенсия, но имат изискуемите условия за възраст и осигурителен стаж.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg