EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия очаква подновяване на строителството на АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия очаква подновяване на строителството на АЕЦ „Белене”

mail09:15 | 27.09.2010прегледи 728 коментарикоментари 0


Русия очаква строителството на атомната електроцентрала в Белене да бъде възобновено, заяви директорът на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
По време на посещение в Китай, където придружава президента Дмитрий Медведев, Кириенко припомни за плановете на България за изграждане на атомна централа. "Очакваме възобновяване на строителството, надяваме се да съгласуваме плана за действие до края на годината", отбеляза той.
Русия и Китай подписаха десет съвместни документа в хода на официалното посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Китай.
След преговори в разширен състав в Пекин Медведев и китайският му колега Ху Цзинтао подписаха съвместно изявление във връзка с 65-годишнината от края на Втората световна война, както и съвместно изявление за всестранно задълбочаване на
руско-китайските отношения на партньорство и стратегическо сътрудничество.
Двете страни подписаха също споразумение за сътрудничество в борбата с тероризма, сепаратизма и екстремизма.
В сферата на енергетиката бяха подписани няколко документа, свързани с реформите и сътрудничеството в областта на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници, както и за стратегическо взаимодействие за мирното използване на атомната енергия.
Сред важните документи ИТАР-ТАСС откроява и договора за технически проект за изграждането на трети и четвърти блок на Тянванската АЕЦ.
Руският вицепремиер Игор Сечин, който е в делегацията на Медведев заяви, че до средата на 2011 г. "Газпром" и китайската национална нефтогазова корпорация се очаква да подпишат споразумение за доставките на природен газ от Русия в Китай,
съобщи Франс прес. 
Освен цените, всички основни въпроси по доставките на руски газ за Китай вече са съгласувани, заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Сергей Шматко, който също придружава Медведев в Китай.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg