EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Русия осъдена за $50 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия осъдена за $50 млрд.

mail06:55 | 29.07.2014прегледи 1040 коментарикоментари 0


Международният арбитражен съд в Хага, Холандия, разпореди днес Москва да плати 51,57 милиарда долара на акционери на някогашния руски петролен гигант ЮКОС, посочвайки, че правната система е била манипулирана, за да се доведе компанията до фалит, предаде Ройтерс. Русия трябва да плати сумата в срок от 180 дни (до 15 януари 2015 година), се посочва в съдебното решение, цитирано от ИТАР-ТАСС.
Постоянният арбитражен съд в Хага издаде присъди по три отделни дела, в които се настояваше за компенсации на стойност над 100 милиарда долара от Русия заради изземането на активи на ЮКОС, контролиран някога от Михаил Ходорковски, който бе най-богатият руснак, уточни Ройтерс.
Решението, обявено след процес, продължил близо десетилетие, е взето в момент на напрежение между Москва и Холандия във връзка със сваления малайзийски самолет, с който пътуваха 298 души, сред които 194 холандски граждани.
Руските съдилища са се подчинили на волята на руските изпълнителни власти да бъде доведен до фалит ЮКОС, присъждайки активите на фирмата на държавна компания и вкарвайки в затвора
човек, който е започнал да се оформя като политически противник, посочва съдът. Съдебният състав, който разглежда делото от 2005 година, посочва, че исканите компенсации са огромни, като общо
стойността на исковете е достигнала 114 милиарда долара. Съдът заключава, че първоначалната цел на Русия не е била да събере дължими данъци, а да доведе до фалит ЮКОС и да придобие ценните му активи.
Съдът разпореди Москва да обезщети щетите, които са били нанесени на ищците, но посочва, че е имало нарушения и от страна на самите ищци, което е довело до намаляване на исканата сума. Съдът отбеляза още, че "служители на Руската федерация в близки връзки с президента Путин са действали при прилагането на политиката на Руската федерация".


През 2003 година руската държава обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основният акционер Михаил Ходорковски бе арестуван. В края на 2004 година на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на ЮКОС - Юганскнефтегаз, който сега принадлежи на Роснефт. През 2005 година Ходорковски продаде на партньорите си дела си в Джи Ем Ел, като компанията притежава 70,5 процента в ЮКОС. Очаква се Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да обяви в четвъртък решение по иск на ЮКОС за милиарди долари срещу Русия, постановявайки справедливо обезщетение, съобщи Ройтерс, цитирайки говорителка на компанията. Искът на ЮКОС в ЕСПЧ, който е внесена от името на всички акционерите в компанията, е отделен от иска на Джи Ем Ел, внесен в съда в Хага. Делото в Страсбург е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията.

Руският петролен гигант Роснефт съобщи, че не очаква да бъдат предявени претенции към компанията във връзка с днешното решение на съда в Хага, според което Русия трябва да плати компенсация от около 50 милиарда долара на бивши акционери на някогашната петролна компания ЮКОС, съобщи Ройтерс. В съобщение Роснефт посочва, че не е ответник по делото и че решението няма да има отрицателни последици върху търговската дейност или активите на компанията.
Роснеф купи голяма част от активите на ЮКОС на търг, след като компанията бе обявена във фалит. Според Роснефт всички сделки, отнасящи се до придобиването на активи на ЮКОС, са били законни.

на снимката:Путин и Ходорковски в добрите стари времена


Тагове: Русия, глоба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4266