EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия ограничи вноса от Украйна, ЕС, Канада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия ограничи вноса от Украйна, ЕС, Канада

mail11:30 | 30.07.2014прегледи 1124 коментарикоментари 0


Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) може да забрани вноса на плодове от редица страни от ЕС през идните една-две седмици. На първо място ограничението може да засегне Полша, Молдова и Холандия, съобщи помощник-ръководителят на службата Алексей Алексеенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Анализираме възможността за ограничаване на доставки от отделни страни, например Полша, Молдова (на 27 юни 2014 г. Молдова заедно с Украйна и Грузия подписа споразумение за асоцииране с ЕС - бел. ред.) и Холандия", допълни Алексеенко.Той поясни, че необходимостта да се наложи забрана е свързана със "заразяването на плодове, внасяни в Русия от някои страни от ЕС".
Полша е най-големият вносител на ябълки в Русия. През 2013 година нейният дял е бил 49 на сто от общия внос на ябълки в Русия в парично изражение.
Доставките на ябълки от Полша в Русия през 2013 година са се увеличили с 19 процента спрямо 2012 година до 389 милиона долара, според данни на федералната митническа служба. Обемът на вноса в натурално изражение е нараснал със 17 процента до 705 600 тона.
Освен това Русия реши да ограничи от понеделник вноса си на млечни продукти от Украйна, аргументирайки се със санитарни рискове. Това става на фона на започналото търговско сближаване на Киев с ЕС, предаде Франс прес. "Имахме заседание, посветено на млякото и млечните продукти от Украйна, и решихме от 28 юли да ограничим вноса на тези продукти в Русия", заяви пред РИА Новости Алексей Алексеенко.
Русия твърди, че украинските млечни продукти съдържат антибиотични следи и бактерии, уточнява АФП. Росселхознадзор забрани вноса в Русия и на украински картофи от 16 юни тази година заради периодично наличие на карантинния за Русия златист картофен нематод (кръгъл червей - бел. ред.). Често срещу Москва се отправят обвинения, че използва търговията, най-вече със санитарни мотиви, като механизъм за оказване на дипломатически натиск върху съседките си, отбелязва АФП.
Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор) обяви, че от 29 юли, забранява вноса на зеленчукови, плодови и рибни консерви от Украйна, се посочва в съобщение на службата, цитирано от ИТАР-ТАСС. Службата е установила нееднократни нарушения на изискванията на руското законодателство в областта на защитата на правата напотребителите в продукцията на няколко украински компании. Консервите на тези производители са били маркирани невярно, а процентното съдържание на мазнини, белтъци, въглеводороди и витамин Це не съответстват на написаното на етикета.
Руските власти забраниха от началото на юли и вноса на растителни продукти от Украйна в ръчния багаж, основния багаж и колетите за Русия.
Спрямо Молдова Русия приложи същата реторика, ограничавайки вноса на месо, плодове и вина от бившата съветска република, след като тя подписа споразумение с ЕС. Често срещу Москва се отправят обвинения, че използва търговията, най-вече със санитарни мотиви, като механизъм за оказване на дипломатически натиск върху съседките си, отбелязва АФП.
Росселхознадзор засилва контрола върху вноса на свинско месо от Канада, информира ИТАР-ТАСС. Руските власти ще вземат по-често проби от внасяното месо."Увеличаването на количеството на внасяната от Канада продукция предизвиква подозрения. Стоката може би не идва от предприятията, посочени в съпровождащата документация", каза в края на миналата седмица ръководителят на Росселхознадзор Сергей Данкверт.
Резултатите от засиления контрол ще бъдат готови след две седмици, отбеляза той.
Според данните на Росселхознадзор за непълните 7 месеца на 2014 г. Канада е внесла около 70 000 тона свинско месо, докато вносът за цялата 2013 г. според информацията на митническите власти е бил 79 400 тона на обща стойност 246 млн. долара.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1106