EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Русия обмисля данък вредни храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия обмисля данък вредни храни

mail14:40 | 10.02.2016прегледи 1164 коментарикоментари 0


Руското правителство планира да въведе данък върху палмовото масло и газираните напитки, съобщава "Ведомости", цитирано от Регал. Според вестника се обсъжда и въвеждането на налог върху редица "вредни продукти" с високо съдържание на мазнини и захар, по методологията на Световната здравна организация.
Идеята е обсъдена на среща при руския премиер Дмитрий Медведев и подкрепена от президента Владимир Путин, според източници на "Ведомости". По думите им е възможен и друг подход: да влезе в сила акциз само за палмовото масло и захарта, което автоматично ще повиши цените на всички продукти с високо съдържание на захар и мазнини и по този начин ще намали потреблението им, коментира източник на изданието.
На правителството е възложено в близко бъдеще (в рамките на няколко седмици) да представи предложения и да изчисли ефекта от въвеждането на такъв данък, според представител на министерството на финансите, цитиран от вестника.
Министерството смята, че допълнителните данъци върху продукти, чието потребление в големи количества е вредно за здравето, са оправдани, особено във време на трудности с бюджета. Целта е не само да се напълни хазната, но също така да се намали потреблението чрез икономически методи, а не чрез забрани и ограничения, особено след като става въпрос за продукти за мосово потребление.
Обмисля се и възможността за допълнително облагане на напитки с високо съдържание на захар и химически субстанции. Тези мерки са препоръчани от СЗО като един от начините за борба с прекомерната консумация на захар и свързаните с нея заболявания.
Основният въпрос обаче и свързан с палмовото масло, за което със сигурност ще бъде въведен допълнителен данък, вероятно от 1 юли, в размер на около 200 долара на тон.
Друго предложение пък предвижда акцизът да е в размер на 30% от рстойността. Сега 1 тон палмово масло струва около 600 долара и ставката от 30% съответства на 200 долара. Според авторите на предложението това не е висок процент като се има предвид, че делът на акциза в пакет цигари е около 40%, а в минималната цена на дребно на водката - повече от половината.
Министерството на финансите обмисля специфичен вариант на акцизната ставка в рубли за тон палмово масло. Размерът й ще се определи по-късно, защото изисква внимателно обмисляне, според представител на ведомството.
В министерството на земеделието такива предложения не са получавани, казват от институцията.
Консумацията на палмово масло в Русия през последните години се увеличава, в периода януари - ноември 2015 г. в Русия са внесени 794 хил. тона. Ако данъкът бе в сила през изминалата година, в бюджета щяха да влязат около 160 млн. долара (12.2 милиарда рубли).
През лятото на 2015 г. група от депутати внесоха в държавната Дума законопроект за ограничаване на рекламата на храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини, но тогава правителството даде отрицателно становище и не се даде ход на разглеждаенто му, припомнят от бранша.
Подобни инициативи са допълнителна тежест за бизнеса, за който не е по силите да неутрализира ефекта им чрез намаляване на разходите, коментира топ мениджър на водеща компания за храни. През декември 2014 г. Путин обеща до 2018 г. да не се нарушава данъчната среда за бизнеса, припомня той.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg