EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия не мисли да оттегля иска за „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия не мисли да оттегля иска за „Белене”

mail16:00 | 01.08.2011прегледи 366 коментарикоментари 0


Главният подизпълнител по строежа на АЕЦ "Белене", Атомстройекспорт ,не възнамерява да оттегли иска си към възложителя по проекта Националната електрическа компания (НЕК) на България и припомня, че този иск не е последен, съобщи днес руското електронно издание Росбалт.
В неделя, припомня руският информационен Финмаркет, министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков заяви пред медии, че е поставил на руската страна ултиматум с искане да оттегли иска до понеделник. В противен случай българската страна планира да подаде ответен иск. Представител на Атомстройекспорт съобщи, че "изявлението на министър Трайков за някакъв ултиматум не предизвиква нищо друго, освен недоумение". На българската страна й е известно, че "искът не е последен", добави същият източник, цитиран от руския информационен сайт.
През юли Атомстройекспорт подаде в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро срещу НЕК за извършени дейности по проекта на атомната електроцентрала. Компанията обяви, че е изпълнила определен обем дейности по изграждането на АЕЦ "Белене", привличайки, по молба на българската страна, кредитни ресурси. Българската страна получи отсрочка за изплащането, но графикът на плащанията въпреки това бе нарушен, посочват източници от руската компания, цитирани от Росбалт. Българската страна заяви, че има контрапретенции по договора, които превишават исканията на Атомстройекспорт, припомня руското издание.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1062